Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Naleśniki z "wtopionymi" jabłkami

To już pomysł mojego męża - naleśnikożercy :)

Naleśniki z "wtopionymi" jabłkami

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • niepełna 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • ćwierć łyżeczki soli
  • olej do smażenia oraz masło do podsmażenia
  • jabłka
  • dżem o ulubionym smaku

Mieszamy razem jajko, mleko i wodę gazowaną. Dodajemy sól, a następnie intensywnie mieszamy dodając mąkę, żeby nie utworzyły się grudki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe, cienkie cząstki.

Na małej, okrągłej patelni rozgrzewamy olej (troszeczkę, dosłownie do zwilżenia patelni) i chochelką równomiernie rozlewamy masę. Na masę nakładamy cząstki jabłek i lekko dociskamy. Smażymy z obu stron do zbrązowienia (po każdym naleśniku ponownie dodajemy i rozgrzewamy odrobinę oleju). Jabłka będą wyglądały jak "wtopione" w ciasto :)

Podajemy z dżemem.

naleśniki naleśniki

niedziela, 07 listopada 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
usmiecham-sie
2010/11/07 19:34:08
Fajny pomysł, na takie nalesniki na słodko, z owocami jeszcze nie wpadłam.
-
majanaboxing
2010/11/07 20:52:45
Ładne są, takich jeszcze nie robiłam.
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi