Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Klopsy w sosie

Ostatnio wolę taką właśnie wersję "mielonego", tym bardziej, że można klopsy podać w dowolnym sosie: pomidorowym, musztardowym, chrzanowym, koperkowym, majerankowym, szczypiorkowym czy serowym - wystarczy do sosu-bazy dodać na koniec odpowiednie składniki...

Klopsy w sosie

Na klopsy:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • ok. 2 ząbków czosnku
  • 1 surowe jajko
  • 1 namoczona w wodzie kajzerka lub mała bułka
  • "dodatek" w postaci posiekanego koperku lub świeżej, startej na tarce marchewki
  • sól, pieprz.
Na sos-bazę:
  • 1-cm plaster masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1 szklanka wywaru, który powstanie nam podczas gotowania klopsów
Ponadto:
  • 2 kostki rosołowe
  • dodatek do sosu (w zależności od tego, jaki sos chcemy): koncentrat pomidorowy, musztarda, chrzan ze słoiczka, posiekany majeranek, koperek lub szczypiorek, serek topiony i ok. 20 dag sera żółtego - dodatek dodajemy na samym końcu i mieszamy z sosem-bazą. W wypadku sera mieszamy aż do rozpuszczenia.

Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Łączymy razem mięso, cebulę, czosnek, jajko, namoczoną w wodzie bułkę, ok. 1 łyżeczkę soli, pieprz i dodatki, wyrabiając ręką całość, aż wszystko dokładnie się połączy. Jeżeli mięso bardzo klei się do rąk i nie jesteśmy w stanie formować klopsów, dodajemy do niego bułkę tartą (ilość zależy od tego, jak bardzo mięso się klei) i ponownie wyrabiamy. Formujemy kulki i układamy na talerzu.

Zagotowujemy ok. 2 litrów wody i wrzucamy 2 kostki rosołowe. Mieszamy, aż się rozpuszczą i wrzucamy do wywaru nasze klopsy. Gotujemy 20 minut, następnie wywar odlewamy (będzie nam potrzebna 1 szklanka tego wywaru do sosu).

Przygotowujemy sos: w rondelku stopić masło i wsypać do niego mąkę. Mieszając połączyć mąkę i masło, ale nie pozwolić, żeby mąka zbrązowiała (przypaliła się). Dodać śmietanę i wymieszać, aż nie będzie grudek. Zagotować. Wlać gorący (!) wywar i ponownie wymieszać, aż nie będzie grudek, zagotować i dodać dodatek, dzięki któremu nasz sos nabierze smaku.

Sosem wylać do garnka z klopsami i zagrzać wszystko razem.

klopsy

niedziela, 07 listopada 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2010/11/07 20:52:21
Smakowite klopsiki :)) Tez lubimy,choć ja raczej bez sosu :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi