Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Fasolowa na wędzonym boczku

Niepowtarzalny smak - według mnie jedna z najbardziej "polskich" zup.

Fasolowa na wędzonym boczku

  • włoszczyzna: marchew, seler, por, pietruszka
  • kilka ziemniaków
  • ok. 1/2 kg fasoli "Jaś"
  • smalec
  • ok. 30 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • 1 łyżka mąki

Fasolę zalać wodą i odstawić na noc - chyba, że kupimy wersję nie wymagającą moczenia.

Włoszczyznę i ziemniaki obrać, pokroić, wrzucić fo garnka razem z odcedzoną i opłukaną fasolą, dodać wszystkie przyprawy. Boczek pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na około 1 łyżce smalcu. Wrzucić go do zupy.

Gotować do momentu, aż fasola będzie miękka.

Na suchej patelni przyrumienić mąkę, dolać chochelkę wody, dobrze wymieszać (żeby nie było grudek) i połączyć z zupą. Zagotować.

fasolowa fasolowa

sobota, 06 listopada 2010, efrank
Tagi: fasola boczek

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi