Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżówki z owocami

Przepis podstawowy pochodzi STˇD, a id±c dalej poprzez kolejne linki, docieramy jak w większo¶ci wypadków do DOROTUS. Jednak te przepisy mi się nie udawały. Za pierwszym razem bułeczki mi się zwęgliły, za drugim przypiekły i porozchodziły, za trzecim rozpłynęły... No cóż, uparłam się. I tak oto po wielu próbach w końcu udało mi się dostosować ilo¶ć m±ki, mleka, temperaturę i czas pieczenia, aż w końcu bułeczki wychodz± doskonale. Nie wiem - może mam dziwny piekarnik, może byt duże szklanki (chociaż w końcu już mierzyłam w "ml"...) No ale najważniejsze, że już wychodz± ;) Aha - i to w wielu wersjach :D Z jagodami, malinami, prażonymi jabłkami i cynamonem... Najbardziej smakuj± mi te ostatnie.

Drożdżówki z owocami

Na 12-14 bułek (1 blacha)
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 dag miękkiego masła
  • 0,5 kg m±ki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8g)
  • 1 roztrzepane jajko
  • niepełna szklanka mleka o temperaturze pokojowej
  • wybrane owoce: jagody (ja robiłam z takich ze słoiczka, własnej roboty), maliny (¶wieże), jabłka (uprażyć w garnuszku).

Wszystkie składniki na ciasto poł±czyć i zagnie¶ć. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Następnie krótko zagnie¶ć, rozwałkować na placek 30x40 cm, wyłożyć owoce (zostawić czysty brzeg z jednej strony, ponieważ owoce mog± się przemie¶cić podczas zwijania) i zawin±ć, na koniec sklejaj±c brzegi.

Bardzo ostrym nożem ukroić 12 - 14 bułek. Wyłożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia i jeszcze raz odstawić do wyro¶nięcia na 1 godzinę. Po tym czasie piec w temperaturze 170'C przez ok. 20 minut (bułeczki maj± się zrumienić na wierzchu).

bułeczka bułeczka

niedziela, 07 listopada 2010, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi