Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Boczek "z rondla"

Może kogoś zdziwić taka nazwa potrawy, ale właśnie tak ten boczek wygląda. A dlaczego? No cóż: pamiętam boczek robiony przez moją mamę, duszony w wielkim, niebieskim rondlu, stojącym na kuchennym piecu. Rondel ten stoi teraz sobie u mnie w szafce i jest wykorzystywany tylko do dwóch dań: gulaszu i właśnie boczku. Także niech Was przesyci ten cudowny aromat duszonego boczku - bo mi już cieknie ślina... ;)

Boczek "z rondla"

  • około 2 kg surowego boczku bez kości i chrząstek, najlepiej niezbyt tłustego
  • sól, pieprz
  • czerwona papryczka słodka, rozmaryn, tymianek, majeranek
  • dowolna ilość ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • około 4 łyżek oliwy

Boczek nacieramy oliwą i wszystkimi przyprawami, rozgniecionym czosnkiem oraz bardzo drobno posiekaną cebulą. Wkładamy go do zamykanego naczynia i zostawiamy na noc w lodówce.

Na następny dzień wykładamy boczek do rondla na rozgrzany tłuszcz (troszkę go musi być, najlepiej ten z marynaty) i obsmażamy lekko z obu stron. Następnie podlewamy go wodą i dusimy do miękkości (czyli około 1,5 godziny), co jakiś czas obracając i podlewając wodą.

Ja osobiście zawsze jem jeszcze ciepły :)

boczek boczek

czwartek, 04 listopada 2010, efrank
Tagi: boczek

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi