Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Zapleśniak z czarnymi porzeczkami

Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy - brudno-różowa, wytarta okładka "Ciast, ciastek i ciasteczek" była naszym ciastowym guru ;) Większość przepisów, którymi dysponowała moja mama w czasach mojego dzieciństwa, pochodzi właśnie z tej książki. Zapleśniak jest jednym z moich ulubionych ciast: niezbyt słodkie, kruche, rozpływające się w ustach - i ten kwaskowy smak czarnych porzeczek! Aż mi ślinka do ust napływa... W sezonie kupuję porzeczki i mrożę "na później" ;)

Zapleśniak z czarnymi porzeczkami

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 opakowanie masła lub margaryny
  • 5 łyżek śmietany 12% lub 18%
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. pół kilograma czarnych porzeczek (może być mniej lub więcej)
  • ok. 2 łyżki cukru kryształ

Wszelkie składniki na ciasto (mąka, żółtka, cukier puder, śmietana, miękkie masło, proszek do pieczenia) zagnieść na stolnicy. Ciasto powinno bardzo łatwo odchodzić od ręki - jeśli tak nie jest, dodać mąki. Można przepołowić ciasto na pół i do jednej części dodać kakao, lub całe ciasto pozostawić białe (albo całe zrobić ciemne...) Włożyć ciasto do zamrażalnika na 1 godzinę.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (zostawić odrobinę białka do wysmarowania ciasta). Czarne porzeczki opłukać i połączyć z 2 łyżkami cukru kryształ.

Ciasto wyjąć z zamrażalnika, połowę rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą - czasami nie rozwałkowuję ciasta, tylko skubię je palcami albo ścieram na tarce o grubych oczkach i dobrze układam. Wysmarować ciasto białkiem - nie wsiąknie w nie sok z porzeczek podczas pieczenia. Na ciasto wyłożyć porzeczki, na porzeczki wyłożyć pianę z białek, a na białka zetrzeć pozostałą część ciasta (najlepiej na tarce o grubych oczkach).

Ciasto piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150'C z termoobiegiem lub w 170'C bez termoobiegu.

zapleśniak zapleśniak

niedziela, 31 października 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2010/10/31 10:58:48
pleśniak z porzeczkami.
kuszący, ale nazwa zawsze mnie rozwesela ;]
-
2010/10/31 18:38:30
Moja książka to już nawet nie ma okładki:)) a zapleśniak bardzo lubię:)
-
2010/10/31 18:38:46
Moja książka to już nawet nie ma okładki:)) a zapleśniak bardzo lubię:)
-
spencer2
2010/10/31 22:07:51
Uwielbiam to ciacho.. A z porzeczkami, prezentuje się fenomenalnie..
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi