Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Półkruchy jabłecznik z budyniem

Bardzo proste, chociaż odrobinę pracowite ciasto. Na owym cie¶cie półkruchym zawsze robię wszelkie ciasta z owocami, a także zaple¶niaka i półkruche ciasteczka. Naprawdę przydatny przepis... Niestety zostaj± po nim białka, które można wykorzystać w dowolny, inny sposób, np. robi±c bezy.

Ciasto według tego przepisu robię BARDZO często - m±ż je uwielbia ;)

Półkruchy jabłecznik z budyniem

  • 3 szklanki m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 opakowanie masła lub margaryny
  • 5 łyżek ¶mietany 12% lub 18%
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 dużych jabłek
  • ok. 3 łyżki cukru kryształ
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • budyń o ulubionym smaku i potrzebne do niego składniki, wyszczególnione na opakowaniu

Wszelkie składniki na ciasto (m±ka, żółtka, cukier puder, ¶mietana, miękkie masło, proszek do pieczenia) zagnie¶ć na stolnicy. Ciasto powinno bardzo łatwo odchodzić od ręki - je¶li tak nie jest, dodać m±ki. Można przepołowić ciasto na pół i do jednej czę¶ci dodać kakao, lub całe ciasto pozostawić białe (albo całe zrobić ciemne...) Włożyć ciasto do zamrażalnika na 1 godzinę. Białka można zamrozić i wykorzystać w przyszło¶ci, np. do zrobienia bezy (ja tak robię...)

Jabłka opłukać, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na małe kawałki. Przełożyć je do garnka, dodać cukier kryształ i cynamon, poddusić na małym ogniu około 20 minut, mieszaj±c co jaki¶ czas.

Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu.

Ciasto wyj±ć z zamrażalnika, połowę rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart± - czasami nie rozwałkowuję ciasta, tylko skubię je palcami albo ¶cieram na tarce o grubych oczkach i dobrze układam. Ciasto ma obejmować brzegi formy. Ponakłuwać ciasto widelcem.

półkruchy jabłecznik

Włożyć ostygnięte jabłka, następnie chłodny budyń, a na wierzch zetrzeć pozostał± czę¶ć ciasta (można także rozwałkować lub porobić paski...)

półkruchy jabłecznik

Ciasto piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150'C. Można podawać ciepłe, z bit± ¶mietan± lub lodami ;)

Półkruchy jabłecznik z budyniem Półkruchy jabłecznik z budyniem

poniedziałek, 25 paĽdziernika 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2010/10/25 21:36:21
mmm...
co¶ zdecydowanie dla mnie ;]
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi