Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Półkruchy jabłecznik z budyniem

Bardzo proste, chociaż odrobinę pracowite ciasto. Na owym cieście półkruchym zawsze robię wszelkie ciasta z owocami, a także zapleśniaka i półkruche ciasteczka. Naprawdę przydatny przepis... Niestety zostają po nim białka, które można wykorzystać w dowolny, inny sposób, np. robiąc bezy.

Ciasto według tego przepisu robię BARDZO często - mąż je uwielbia ;)

Półkruchy jabłecznik z budyniem

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 opakowanie masła lub margaryny
  • 5 łyżek śmietany 12% lub 18%
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 dużych jabłek
  • ok. 3 łyżki cukru kryształ
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • budyń o ulubionym smaku i potrzebne do niego składniki, wyszczególnione na opakowaniu

Wszelkie składniki na ciasto (mąka, żółtka, cukier puder, śmietana, miękkie masło, proszek do pieczenia) zagnieść na stolnicy. Ciasto powinno bardzo łatwo odchodzić od ręki - jeśli tak nie jest, dodać mąki. Można przepołowić ciasto na pół i do jednej części dodać kakao, lub całe ciasto pozostawić białe (albo całe zrobić ciemne...) Włożyć ciasto do zamrażalnika na 1 godzinę. Białka można zamrozić i wykorzystać w przyszłości, np. do zrobienia bezy (ja tak robię...)

Jabłka opłukać, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na małe kawałki. Przełożyć je do garnka, dodać cukier kryształ i cynamon, poddusić na małym ogniu około 20 minut, mieszając co jakiś czas.

Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu.

Ciasto wyjąć z zamrażalnika, połowę rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą - czasami nie rozwałkowuję ciasta, tylko skubię je palcami albo ścieram na tarce o grubych oczkach i dobrze układam. Ciasto ma obejmować brzegi formy. Ponakłuwać ciasto widelcem.

półkruchy jabłecznik

Włożyć ostygnięte jabłka, następnie chłodny budyń, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta (można także rozwałkować lub porobić paski...)

półkruchy jabłecznik

Ciasto piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150'C. Można podawać ciepłe, z bitą śmietaną lub lodami ;)

Półkruchy jabłecznik z budyniem Półkruchy jabłecznik z budyniem

poniedziałek, 25 października 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2010/10/25 21:36:21
mmm...
coś zdecydowanie dla mnie ;]
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi