Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Pierożki ze szpinakiem i mięsem

Nauczył mnie ich teść, dzięki któremu do mojej kuchni wszedł szpinak. Na stałe ;)

Pierożki ze szpinakiem i mięsem

  • pół kilograma mąki pszennej (wrocławskiej, tortowej, do pierogów...)
  • 200 ml wody (lekko ciepłej)
  • opakowanie mrożonego, siekanego szpinaku
  • około 0,5 kg łopatki lub karkówki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Robimy nadzienie. Mięso opłukujemy, kroimy na części i gotujemy do miękkości w wywarze (woda+kostka rosołowa lub wywar warzywny). Kiedy ostygnie - mielimy. Cebulę obieramy i szklimy na patelni, dodajemy mrożony szpinak i dusimy, aż szpinak będzie miękki. Dodajemy go do mięsa, solimy i pieprzymy do smaku, dobrze mieszamy.

Zagniatamy ciasto: przesiewamy mąkę na blat i powoli dodajemy ciepłą wodę, systematycznie zagniatając ciasto. Ciepła woda sprawia, że będzie ono bardziej rozciągliwe. Gotowe ciasto nie może przywierać nam do rąk - musimy je  także "wyczuć", żeby nie było za twarde. Dla początkujących: powinno mieć konsystencję rozrobionej plasteliny.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, a następnie kieliszkiem (lub specjalnym narzędziem do tego przeznaczonym - ja używam dużego kieliszka... Oczywiście jeśli nie zależy nam na tym, żeby pierożki były malutkie, można zrobić je normalnego rozmiaru.) wykrawamy kółka. Nadzienie układamy na każde kółko i zlepiamy pierogi.

W dużym garnku gotujemy wodę z czubatą łyżeczką soli. Kiedy się zagotuje, wkładamy kilka/kilkanaście pierogów (to zależy od wielkości garnka), mieszamy, aby nie przykleiły się do dna i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Gotujemy je jeszcze 5 minut i wyławiamy. Oczywiście podajemy ciepłe, z czerwonym barszczem...

pierożki ze szpinakiem pierożki ze szpinakiem

wtorek, 26 października 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/26 18:58:03
Muszą byc pyszne!
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi