Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Okrągły biszkopt z kremem i owocami

Nie taki zwykły biszkopt. Biszkopt bardzo prosty. Zawsze się udaje. A jak ktoś jest znany z pomysłowości - to biszkopt podatny na wszelkie zmiany i ulepszenia ;)

Okrągły biszkopt z kremem i owocami

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki ciepłej wody przegotowanej
  • łyżka cukru waniliowego lub kawy rozpuszczalnej + opcjonalnie alkohol do nasączenia biszkoptu
  • gotowa masa kremowa do ciast i tortów (w proszku, dobre są firmy Delecta) oraz składniki do jej przygotowania, wyszczególnione na opakowaniu. Jak ktoś ma dobry przepis, to może użyć swojej masy kremowej ;)
  • owoce: jagody, borówki, maliny, brzoskwinie lub ananasy z puszki pokrojone w kostkę

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka i cukier zmiksować w osobnym naczyniu razem z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie wszystko delikatnie połączyć z białkami. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem okrągłej blachy (najlepiej użyć takiej ze zdejmowanym bokiem - przyda nam się to później) i piec w temperaturze około 180'c przez 20-30 minut (sprawdzić wykałaczką lub patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy). Wyjąć i ostudzić.

Kiedy biszkopt będzie już zimny, troszkę się pobawimy: trzymając biszkopt w formie wycinamy w nim okrąg na wyloy, pozostawiając tylko nienaruszony biszkoptowy brzeg o szerokości ok. 1,5 cm. Wycięty okrąg przecinamy na pół i jego dolną część wsadzamy z powrotem do formy z biszkoptowym brzegiem. Wierzcie mi, że nacięcia nie będzie widać - a jeśli, to i tak nic nie szkodzi ;)

biszkopt z masą

W połowie szklanki z ciepłą, przegotowaną wodą rozpuszczamy cukier waniliowy lub kawę (można dodać łyżkę alkoholu: wódki, rumu, amaretto - jednak pamiętajmy, żeby nie dawać później biszkoptu dzieciom) i nasączamy spód biszkopta oraz boki. Robimy masę kremową według przepisu na opakowaniu i wsypujemy do niej owoce, część (i masy, i owoców) zostawiając do przystrojenia wierzchu. Delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do naszego biszkoptu, wyrównując wierzch i pamiętając, żeby nie zrobić z masy "kopczyka" wystającego ponad biszkopt. Zostawiamy jakiś 1 cm od góry.

biszkopt z masą

Na masę kładziemy drugą część naszego okrągłego biszkoptu (tę wierzchnią), lekko dociskamy, nasączamy i przystrajamy pozostałą masą i owocami - nie będzie widać żadnego nacięcia. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Jeśli mamy blachę ze zdejmowanym bokiem, można go wtedy ostrożnie zdjąć.

biszkopt z masą biszkopt z masą

czwartek, 28 października 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
ugotujmy
2010/10/28 20:49:30
rzeczywiście niezwykły:-)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi