Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Leczo

Koniec wakacji, zbliża się jesień - czyli moja ulubiona pora na dania jednogarnkowe. Jednym z takich dań jest leczo - zawsze smaczne, niezależnie od tego, co do niego wrzucisz... ;)

Leczo

Ilości składników nie podaję - zależy od wielkości porcji, jaka ma być ugotowana ;) Ja zawsze robię pełen gar, który ma mi wystarczyć na dwa dni... Jednakże ilość poszczególnych składników ma być sobie równa - oprócz cebuli, której ma być mniej, czyli 1-2 sztuki.
  • pieczarki
  • kabaczek / cukinia
  • kiełbasa (śląska lub podwawelska)
  • cebula
  • papryka czerwona (może nie być)
  • mały koncentrat pomidorowy
  • oliwa

Naszykować spory garnek :) Kabaczek lub cukinię dokładnie umyć, usunąć środek z pestkami i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać odrobinę oliwy i dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Pieczarki umyć (jeśli są młode) lub obrać z wierzchniej warstwy (jeśli są stare), pokroić i poddusić na niewielkiej ilości oliwy - około 20 minut. Wrzucić je do cukinii. Cebulę i kiełbasę obrać (nie lubię, kiedy kiełbasa ma skórę...), pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (ok. 15 minut) i wrzucić do podduszonej cukinii. To samo zrobić z papryką, jeśli takową chcemy dodać. Całość wymieszać, dodać mały koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze razem około 20 minut. Podawać z pieczywem.

leczo leczo

piątek, 10 września 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
panna_malwinna
2010/09/10 21:42:21
u mnie w domku by w 5 minut cały garnek zniknął;)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi