Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Kapusta duszona na gęsto

Oczywiście można takową kapustę zrobić w całości ze świeżej, białej. Jednak można także wymieszać i kapustę świeżą, i kiszoną, lub zrobić to danie z samej kiszonej - zależy jak lubicie. U mnie najczęściej robi się z samej kiszonej lub miesza się świeżą i kiszoną. Smak: rewelacyjny...

Kapusta duszona na gęsto

Wychodzi naprawdę spory gar!!!
  • mała, biała kapusta (lub pół dużej)
  • 0,3 - 0,5 kg kapusty kiszonej
  • kiełbasa śląska lub podwawelska (około 2 - 3 sztuk)
  • 1 cebula
  • smalec (mama zawsze mi powtarzała, że kapusta "lubi naturalny tłuszcz"...)
  • suszone grzyby lub suszone śliwki
  • sól, pieprz, liść laurowy

Świeżą kapustę poszatkować. W dużym garnku rozgrzać ok. 3 łyżek smalcu i wrzucić do niej kapustę, podlać ciepłą wodą (odrobinę). Przykryć i po 15 minutach duszenia dorzucić odsączoną i pokrojoną kapustę kiszoną, odrobinę soli i pieprzu, liść laurowy. Dusić jeszcze 30 min. Podlewać wodą w miarę potrzeby, ale tak, aby było jej mało.

Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę (wcześniej ściągnąć z niej skórę) oraz cebulę. Wrzucić do kapusty, dodać grzybki lub śliwki i dusić jeszcze 15 - 20 minut.

Podawać z samymi ziemniakami lub jako dodatek do mięs.

Kapusta duszona na gęsto

sobota, 18 września 2010, efrank
Komentarze
2010/09/18 16:56:22
Toż to prawie bigos ! Pycha :)
-
2010/09/18 19:23:47
nie dodawałam śliwek za to dodaję marchew, czasem tez pomidory z puszki:)
-
2010/09/25 20:26:04
Ojej, jak dawno nie jadłam! :))
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi