Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Sos szpinakowo - serowy

Gęsty, lejący się, wyśmienity sos do mięsa lub ryby. Szybko zastyga!

Sos szpinakowo - serowy

  • ok 4 łyżki masła (jakieś 5 dag)
  • 0,5 litra mleka
  • ok 5 łyżek mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • ok. 15 - 20 dag miękkiego sera żółtego

Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię i dusić pod przykryciem, aż się rozmrozi. Dodać zgnieciony ząbek czosnku i pół łyżeczki soli, wymieszać. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, intensywnie mieszając do zlikwidowania grudek. Następnie dodajemy stopniowo niewielkie ilości mleka i  mieszamy. Sos zagotowujemy. Dodajemy do niego żółty ser i mieszamy aż do rozpuszczenia się sera, na koniec dodajemy szpinak. Zagotowujemy. Gorący sos podajemy na mięsku lub rybce.

Sos można kilkakrotnie podgrzewać, na bardzo małym ogniu.

sos szpinakowo - serowy

czwartek, 26 sierpnia 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
piegusek1976
2010/08/26 12:29:48
szpinak muszę przemycic w koncu do mojej kuchni :)) z dodatkiem sera napewno pyszny sosik :)
-
usmiecham-sie
2010/08/26 13:51:56
ja robie taki, ale z ricottą, bo żółtego sera nie lubię :) tez wychodzi bardzo dobry
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi