Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Ogórki "kanapkowe": w zalewie słodko-kwaśnej

Kiedyś kupiłam mężowi w Lidlu tak zwane "ogórki kanapkowe". Tak mu zasmakowały, że postanowiłam zrobić je sama. Długo szperałam w internecie w poszukiwaniu Przepisu Doskonałego, lecz żaden mi nie odpowiadał. W końcu połączyłam ze sobą kilkanaście przepisów, a na końcu ten mój jeszcze modyfikowałam podczas robienia ;) Bałam się, co z tego wyjdzie... I co wyszło? 5 słoików, zrobionych na próbę, już zginęło! Na jutro mam zamówione 7 kg ogórków... na kolejne 15 słoików ;)

Ogórki są wyśmienite!

Ogórki "kanapkowe"

Przepis na ok. 5 litrowych słoików
  • 2 kg ogórków gruntowych (większych)
  • 2 świeże czerwone papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • koperek (ale nie taki do ogórków małosolnych, tylko zwykły)
  • 1 szklanka soli
  • 9 szklanek wody
Marynata:
  • 3 szklanki wody
  • 2,5 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • szczypta pieprzu
  • 2 duże cebule
  • ½ torebki kurkumy

Ogórki wymyć i odciąć im ogonki. Pokroić je na cienkie plastry wzdłuż. Zalać je roztworem z 1 szklanki soli i 9 szklanek wody, odstawić je na 3 godziny.

W słoiki dać po 1 ząbku czosnku, ok. 1 łyżeczce pokrojonego koperku oraz trochę pokrojonej wzdłuż papryki. Po 3 godzinach ogórki odcedzić z zalewy i poukładać w słoiki tak, aby „stały”.

Zrobić marynatę: zagotować razem wszystkie składniki, gotować około 10 minut na małym ogniu. Gorącą marynatą zalać ogórki (UWAGA! Kurkuma strasznie trudno się zmywa i łatwo wszystko barwi, więc najlepiej robić to nad zlewem!), pasteryzować 5 minut.

Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 tygodniach.

kanapkowe kanapkowe

niedziela, 29 sierpnia 2010, efrank
Komentarze
2010/08/29 19:50:38
Również uwielbiam te ogórki :) Do tej pory kupowałam je w sklepie, ale chyba odważę się spróbować je zrobić :) Zapisuję przepis do wykorzystania.
Pozdrawiam serdecznie
-
2010/08/29 23:31:16
jeszcze takich ogórków nie jadła, ale jak będę w Polsce do sobie kupię żeby poznać chociaż ich smak bo te kanapeczki wyglądają bardzo kusząco
-
Gość: johndiro vel Karol :D, cpc4-stav15-2-0-cust419.aztw.cable.virginmedia.com
2010/09/03 01:10:46
Ogorecki wygladaja bomba i tez bym chetnie sprobowal z kanapkami :) wiec idac droga prostej matematyki... ogorki sa gotowe do zjedzenia w 3 do 4 tygodni... a mama przyjezdza do mnie w listopadzie... wiec masz jeszcze troszke czasu siostrzyczko zeby odpalic braciszkowi jeden sloiczek i wrzucic mamie do walizy :D hehehe
-
Gość: , 82-160-108-114.tktelekom.pl
2011/09/07 11:53:41
zrobilam je w tym roku, pychotka, dzieki za przepis

kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/
-
2012/06/07 11:33:10
Są świetne i wszystkim smakują :)
-
Gość: , acyf11.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/29 07:14:31
9 szklanek wody i 1 szklanka soli !!!! czy to aby nie za dużo? to chyba będą ogórki solone
-
2012/07/30 02:31:50
Nie :) Proszę zwrócić uwagę, że to tylko zalewa, w której się ogórki moczą, a którą się później wylewa...
-
Gość: kasiasz, 193.188.198.*
2012/08/01 12:24:48
Zrobiłam...wyszły jak dla mnie diablo słone....kolejną porcję mam już zaszykowaną...ale będą ją ze 3 razy płukać przed włożeniem do słoików....pierwszą procję spróbowałam na drugo=i dzień....ale nie sądzę by odstawienie słoika na 3 tygodnie złagodzi smak tych ogórków.....:( ale bez tyle soli mogły być pychotne....
-
2012/08/02 06:54:05
Hm, u mnie nie wyszły słone w ogóle. Mają smak słodko-kwaśny, roztwór z soli jedynie je zmiękczył...
-
Gość: asia, 20.5.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl
2012/08/02 13:19:05
Mam pytanko. Właśnie ogórasy moczą się w solance i zaczynam robić marynatę. Czy cebulkę gotuję w marynacie? A potem? Nie widzę u Ciebie cebuli w słoiczkach. Odcedzasz ją czy zalewasz z cebulką słoiczki?
-
2012/08/02 17:52:01
Gotuję z marynatą, zalewam :D
-
Gość: kasoulka173, host-31-6-157-232.dynamic.mm.pl
2012/08/13 21:55:04
jutro będę robiła , czy nie są zbyt słodkie ????????????????????????????
-
Gość: Ela, 89-69-5-172.dynamic.chello.pl
2012/08/19 09:48:39
Witam,
Chciałam zapytać, czy ktoś wie, jak takie ogóreczki wyszłyby bez papryki? Mąż ma alergię (nie dosłownie ;), ale jak widzi, to zaraz marudzi, bo zasadniczo papryki dość mocno nie lubi...). Gdyby to nie zaszkodziło przepisowi, to może bym zaryzykowała i je "ominęła", ale jeśli to ma popsuć efekt, to powiem swojej połówce, żeby zamknął oczy, jak będzie słoik otwierał ;)
Pozdrawiam
-
2012/08/20 08:34:15
Hm, bez papryki nie robiłam, ale sądzę, że im nie zaszkodzi - najważniejsza jest tutaj zalewa ;)
-
2012/10/04 12:48:02
Ogórki przygotowywałam w sierpniu, dziś pierwsza konsumpcja i są wspaniałe. Bardzo udany przepis, dziękuję!
-
2012/10/05 08:58:33
Cieszę się! :)
-
Gość: Oficer, acoi211.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/24 21:44:40
Zrobiłem w ub. roku - są wspaniałe , cała rodzinka prosiła mnie chociaż o jeden słoiczek . Rozdałem prawie wszystkie. Jako kanapki np do wódeczki - niebo w gębie.
-
Gość: wojtek, public100940.xdsl.centertel.pl
2013/09/01 08:56:04
Cześć, mam pytanie- jeżeli wczoraj zrobiłem te ogóry, czy dzisiaj mogę je "przetestować"?
-
2013/09/02 08:10:07
Witaj. Niestety nie - tutaj ważny jest właśnie ten długi czas oczekiwania, muszą się dobrze zamarynować w polewie. Dlatego też napisałam na końcu "Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 tygodniach."

Mam nadzieję, że wytrzymasz i że będą Ci smakować ;)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi