Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Kotlety mielone "z dodatkami"

Niby takie zwyczajne, normalne aż do obrzydzenia - ale wystarczy dodać COŚ, aby je zmienić. Co ja dodaję? Różnie: to, co akurat mam w lodówce ;) Nazwijmy to "dodatkami":

  • starta na tarce o grubych oczkach, surowa marchewka;
  • pęczek posiekanego, świeżego koperku;
  • kosteczka żółtego sera, włożona w środek surowego kotleta (kotlet "obudowuję" wokół sera): po usmażeniu ser się rozpływa;
  • pół drobno posiekanej, świeżej papryczki chilli;
  • drobno pokrojone w kostkę i podduszone pieczarki.

Zawsze dodaję JEDNO z powyższych, nigdy ich nie mieszam.

Kotlety mielone "z dodatkami"

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • ok. 2 ząbków czosnku
  • 1 surowe jajko
  • 1 namoczona w wodzie kajzerka lub mała bułka
  • "dodatek"
  • sól, pieprz.

Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Łączymy razem mięso, cebulę, czosnek, jajko, namoczoną w wodzie bułkę, ok. 1 łyżeczkę soli, pieprz i dodatki, wyrabiając ręką całość, aż wszystko dokładnie się połączy. Jeżeli mięso bardzo klei się do rąk i nie jesteśmy w stanie formować kotletów, dodajemy do niego bułkę tartą (ilość zależy od tego, jak bardzo mięso się klei) i ponownie wyrabiamy.

Formujemy kotlety (lekko je spłaszczamy, nie robimy "pękatych") i smażymy je z jednej strony (do brązowego koloru) na rozgrzanym oleju. Kiedy przewrócimy je na drugą stronę, stronę już usmażoną nakłuwamy widelcem, a patelnię przykrywamy pokrywką - jest to stary sposób mojej babci, nigdy nie robię inaczej. Kiedy z kotletów w nakłutych miejscach wycieknie tłuszczyk, a spody zbrązowieją, mielone są gotowe.

mielone mielone mielone

poniedziałek, 09 sierpnia 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
justmydelicious
2010/08/10 08:35:19
bardzo je lubię :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi