Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Goł±bki (z kapust± włosk±)

Goł±bki uwielbiam pod każd± postaci±! Ale chyba jak każde dziecko - nigdy nie jadłam kapusty, w któr± były owinięte... Nawet jako osoba dorosła po prostu tej kapusty nie lubię! A raczej: nie lubiłam - do czasu, aż zrobiłam goł±bki z kapust± włosk±. I od tej pory nie robię inaczej. Kapusta włoska krócej się gotuje, jest bardziej miękka i prawie niewyczuwalna...

Goł±bki (z kapust± włosk±)

  • główka kapusty włoskiej
  • 0,5 kg mięsa mielonego (ja używam wieprzowo-wołowego)
  • 2 paczki ryżu białego
  • cebula
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • ok. 3 łyżki oleju
  • 2 kostki rosołowe

Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Z kapusty wyrzucić wierzchnie li¶cie, wyci±ć gł±b. W dużym garnku zagotować wodę, zdj±ć z ognia i wrzucić do wrz±tku kapustę - trzymać 5 minut i wyj±ć. Poczekać, aż w miarę ostygnie i oddzielić od siebie li¶cie. Następnie z li¶ci odci±ć twarde czę¶ci (zdjęcie nr 3):

goł±bki goł±bki goł±bki

Najmniejsze li¶cie (w których farsz i tak się nie zmie¶ci...) ułożyć na spodzie garnka, w którym będziemy gotować goł±bki (moja mama zawsze układa na spodzie kawałek dolnej czę¶ci boczku - tę "skórę" - goł±bki przesi±kn± nim w trakcie gotowania). Następnie zrobić farsz: dobrze wymieszać ze sob± surowe mięso mielone, ugotowany ryż, posiekan± i zeszklon± na oleju cebulę, sól i pieprz. Farsz nakładamy na ¶rodek każdego li¶cia...

goł±bki goł±bki goł±bki

... i składamy w "paczuszkę", zaczynaj±ć od czę¶ci najbardziej miękkiej li¶cia, składaj±c boki i roluj±c w stronę czę¶ci twardej - według poniższej instrukcji fotograficznej ;)

goł±bki goł±bki goł±bki

Goł±bki układamy w garnku, ł±czeniem do dołu. Każd± warstwę smarujemy koncentratem pomidorowym. Kiedy skończymy, zalewamy wod±, wrzucamy dwie kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu 1 godzinę.

Podajemy oczywi¶cie z sosem pomidorowym ;)

goł±bki goł±bki goł±bki

wtorek, 10 sierpnia 2010, efrank
Komentarze
2010/08/10 18:40:24
Jedna z najlepszych rzeczy pod słońcem. Wszyscy moi włoscy znajomi je pokochali i chc±, bym zawsze je dla nich robiła :)
-
Go¶ć: kajzerka, ip-89-161-33-110.tel.tkb.net.pl
2012/03/19 17:34:51
Ela, gobki - palce lizać! Prosto, szybko i smacznie :-)
-
2012/03/20 10:06:56
Cieszę się, że smakowały :) to moje ulubione :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi