Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Gołąbki (z kapustą włoską)

Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią! Ale chyba jak każde dziecko - nigdy nie jadłam kapusty, w którą były owinięte... Nawet jako osoba dorosła po prostu tej kapusty nie lubię! A raczej: nie lubiłam - do czasu, aż zrobiłam gołąbki z kapustą włoską. I od tej pory nie robię inaczej. Kapusta włoska krócej się gotuje, jest bardziej miękka i prawie niewyczuwalna...

Gołąbki (z kapustą włoską)

  • główka kapusty włoskiej
  • 0,5 kg mięsa mielonego (ja używam wieprzowo-wołowego)
  • 2 paczki ryżu białego
  • cebula
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • ok. 3 łyżki oleju
  • 2 kostki rosołowe

Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Z kapusty wyrzucić wierzchnie liście, wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę, zdjąć z ognia i wrzucić do wrzątku kapustę - trzymać 5 minut i wyjąć. Poczekać, aż w miarę ostygnie i oddzielić od siebie liście. Następnie z liści odciąć twarde części (zdjęcie nr 3):

gołąbki gołąbki gołąbki

Najmniejsze liście (w których farsz i tak się nie zmieści...) ułożyć na spodzie garnka, w którym będziemy gotować gołąbki (moja mama zawsze układa na spodzie kawałek dolnej części boczku - tę "skórę" - gołąbki przesiąkną nim w trakcie gotowania). Następnie zrobić farsz: dobrze wymieszać ze sobą surowe mięso mielone, ugotowany ryż, posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę, sól i pieprz. Farsz nakładamy na środek każdego liścia...

gołąbki gołąbki gołąbki

... i składamy w "paczuszkę", zaczynająć od części najbardziej miękkiej liścia, składając boki i rolując w stronę części twardej - według poniższej instrukcji fotograficznej ;)

gołąbki gołąbki gołąbki

Gołąbki układamy w garnku, łączeniem do dołu. Każdą warstwę smarujemy koncentratem pomidorowym. Kiedy skończymy, zalewamy wodą, wrzucamy dwie kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu 1 godzinę.

Podajemy oczywiście z sosem pomidorowym ;)

gołąbki gołąbki gołąbki

wtorek, 10 sierpnia 2010, efrank
Komentarze
2010/08/10 18:40:24
Jedna z najlepszych rzeczy pod słońcem. Wszyscy moi włoscy znajomi je pokochali i chcą, bym zawsze je dla nich robiła :)
-
Gość: kajzerka, ip-89-161-33-110.tel.tkb.net.pl
2012/03/19 17:34:51
Ela, gobki - palce lizać! Prosto, szybko i smacznie :-)
-
2012/03/20 10:06:56
Cieszę się, że smakowały :) to moje ulubione :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi