Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Śledzie z mleczem w zalewie

Jest to dosyć dziwny obiad, który jednak w moim domu ma swoją tradycję i który osobiście uwielbiamy: ja, moja mama, ciocia i babcia. Takie śledzie robiło się u nas zawsze na obiad w dzień, w którym obowiązywał post. Ostrzegam jednak, że nie jest to potrawa dla każdego - mój mąż jej szczerze nienawidzi i napawa go obrzydzeniem już sam gliniany garnek, w którym zawsze te śledzie robię ;)

Radzę je robić w glinianym lub szklanym naczyniu - plastikowe przesiąknie zapachem śledzi i będzie już do niczego.

Gwoli wyjaśnienia dla tych, którzy tego nie wiedzą: w sklepie prosimy o śledzie z mleczem, czyli o samce (samice to śledzie z ikrą). Mlecz to taki kawałek różowawego mięska we "flaczku", znajdujący się w środku śledzia.

Śledzie z mleczem

Porcja na 2 osoby (lub na jedną osobę na 2 razy ;) )
  • 2 solone śledzie z mleczem
  • 2 średnie cebule lub jedna duża
  • ok. 4 łyżek octu 10%
  • 1,5 litra wody
  • ziele angielskie (ok. 5 ziarenek), listek laurowy, pół łyżeczki soli
Już na sam koniec:
  • śmietana, ziemniaki

Śledzie opłukać, naciąć brzuchy i wyciągnąć mlecz. Całość moczyć w wodzie przez noc. Na następny dzień ze śledzi ściągnąć skórę i przeciąć je na pół (otrzymując jedną połówkę od ogona, drugą od głowy). Z mlecza ściągnąć "flaczek" i albo przetrzeć przez sitko, albo  dokładnie rozdziabać widelcem (ostrzegam, że to "śmierdząca robota"...). Cebulę obrać i pokroić w piórka, dodać ją do 1,5 litra wody, ziela nagielskiego, listka laurowego i soli - całość zagotować i gotować około 5 - 10 minut. Kiedy roztwór ostygnie, wlać do niego ocet, włożyć mlecz i dobrze rozmieszać. Zalewa przybierze "brudny" kolor. Śledzie przełożyć do naczynia, zalać przygotowanym roztworem.

Najlepiej podawać na następny dzień, chociaż jeśli śledzie zrobi się z samego rana, można je zjeść już po południu.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami: na jednym talerzu ziemniaczki, w drugim (głębokim) śledzie z cebulką i zalewą oraz łyżką - dwoma łyżkami śmietany.

śledzie z mleczem

sobota, 31 lipca 2010, efrank
Komentarze
2010/08/04 22:52:04
pyyyysznne !!! osobiście polecam
-
Gość: ziel00ny, nat-130-132.man.bydgoszcz.pl
2010/12/23 20:23:50
Takie śledzie są rewelacyjne. Pamiętam, ze robiła je moja prababcia, babcia no i mama.
W naszym domu też wprowadziłem tą tradycje, chociaż były małe opory przed mleczami.
Do smaku zalewę mieszam z kwaśną śmietaną i w tym śledzie leżakują.
-
Gość: lila, 178.217.192.2*
2011/12/19 21:41:04
pyszne te sledzie ja ta smietane dodaje od razu do tej zalewy a nie na talerzu, u mnie sie to je w wigilie
-
Gość: gość, 95.175.5.25*
2011/12/20 11:09:30
Pychota , u mnie w domu potrawa robiona z dziada pradziada, niestety mój mąż też jej nie znosi:) W naszym przepisie dodaje się jeszcze jabłka co daje fajny słodki posmak przy tej bardzo słonej zupce i śmietane dodaje się od razu do całości co nadaje fajny biały kolorek.Polecam , przepyszne.
-
2011/12/20 19:45:02
Z jabłkiem? Hmmm, muszę spróbować ;)
-
Gość: sopello, host-89-231-168-77.lowicz.mm.pl
2011/12/23 12:11:21
super - też robimy tę potrawę od pokoleń ,proponuję zamiast moczyć śledzia po prostu wrzucić go do tej zalewy , aby oddał tą sól do płynu i zamiast octu ja dodaję kwas cytrynowy (jest łagodniejszy) a cha ja mlecz rozcieram w kubeczku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru .SMACZNEGO !
-
Gość: , ip-121-155-78-148.insite.pl
2012/02/16 15:30:29
a gdzie cukier ? a zamiast zwykłego octu - ocet winny lub kwasek cytrynowy i wymieszać tą szarą ciecz ze śmietaną bo to na tym talerzu wygląda nie apetycznie a ziemniaki w mundurkach proszę państwa podajemy na gorąco. SMACZNEGO!!!
-
Gość: aniaj186, adfj168.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/20 12:11:38
U mnie również tradycja,przepis od mojej babci, jemy tylko w środę popielcową,i wielki piątek, pychota podajemy z ziemniakami w mundurkach
-
2012/02/22 08:08:48
U mnie robi się bez cukru :)
A ze śmietaną mieszamy, owszem, ale już na talerzu, przed samym podaniem.
-
Gość: ula, 093105214030.rybnik.vectranet.pl
2012/04/02 20:04:41
Suuuuuper przepis.Moja mama też tak robiła,ale w tej chwili nie pamięta proporcji,ma 80 lat.
Jak w internecie znalazłam ten przepis zaraz zrobiłam.Mój mąż sie zachwyca,ale bez moczenia, bo on lubi słonego śledzia.Nawet córka, która "oszczędza"sól jest zachwycona tym smakiem,do tej pory kupowała matyasy po obróbce.To jest smak mojego dzieciństwa.Dziękuję!!!!
-
2012/04/03 08:47:04
Bardzo się cieszę! :)
-
Gość: amator, d979e313.cm-3-2d.dynamic.ziggo.nl
2012/12/17 10:12:20
jak długo można przechowywać tak zrobione śledzie?
-
2012/12/18 10:13:24
U nas zwykle znikały w przeciągu max 3 dni, więc w chłodnym miejscu (lodówka, balkon w zimie) na pewno 3 dni.
-
Gość: wnuczek, 62-148-81-53.ip.netia.com.pl
2013/11/04 07:28:30
Moja babcia robila taki sos z mleczu. Kiedys byly tylko sledzie do patroszenia i trafialy sie z mleczem czy ikra . Wczoraj widzialem na ryneczku w kiosku znowu takie sledziki . Dzis je kupimy . Pyszota . . .
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi