Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi "ruskie"

Ten przepis chyba nie wymaga wyjaśnienia... ;) Jak najbardziej babciny!

Ruskie pierogi

  • pół kilograma mąki pszennej (wrocławskiej, tortowej, do pierogów...)
  • 200 ml wody (lekko ciepłej)
  • ok. 30 dag półtłustego białego sera
  • ok. pół kilograma ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • ok. 10-15 dag twardego, żółtego sera
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • gęsta śmietana do polania

Robimy nadzienie. Ziemniaki i biały ser przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy starty na tarce (na drobnych oczkach) żółty ser oraz posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

 

Zagniatamy ciasto: przesiewamy mąkę na blat i powoli dodajemy ciepłą wodę, systematycznie zagniatając ciasto. Ciepła woda sprawia, że będzie ono bardziej rozciągliwe. Gotowe ciasto nie może przywierać nam do rąk - musimy je  także "wyczuć", żeby nie było za twarde. Dla początkujących: powinno mieć konsystencję rozrobionej plasteliny.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, a następnie szklanką (lub specjalnym narzędziem do tego przeznaczonym - ja używam szklanki...) wykrawamy kółka. Nadzienie układamy na każde kółko i zlepiamy pierogi.

ruskie pierogi ruskie pierogi ruskie pierogi

W dużym garnku gotujemy wodę z czubatą łyżeczką soli. Kiedy się zagotuje, wkładamy kilka/kilkanaście pierogów (to zależy od wielkości garnka), mieszamy, aby nie przykleiły się do dna i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Gotujemy je jeszcze 5 minut i wyławiamy. Oczywiście podajemy ciepłe, można ze śmietaną ;) Na drugi dzień można je odsmażyć i podać z zeszkloną cebulką i czerwonym barszczem...

ruskie pierogi ruskie pierogi ruskie pierogi

czwartek, 24 czerwca 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
panna_malwinna
2010/06/25 09:38:27
Dla mnie najlepsze- nie jakieś tam z mięsem albo z serem. Ale właśnie ruskie;)
-
ugotujmy
2010/06/25 11:17:24
ruskie najpyszniejsze!
-
emma001
2010/06/25 12:31:16
dawno nie jadłam. Lubie ale jednak z kapusta i grzybami przebijają wszystko ;)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi