Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Ogórki w musztardzie

Sezon przetworów czas zacząć. Na pierwszy rzut: ogórki gruntowe, robione w musztardzie - sprawdzony przepis mojego teścia. Pyszne!

Ogórki w musztardzie

  • ogórki gruntowe (tak na ok. 3 litrowe słoiki)
  • koper
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz ziarnisty - ok 15 ziarenek
  • korzeń chrzanu
  • 5 szklanek wody
  • 20 dag cukru (trochę ponad 1 szklanka)
  • 1 szklanka octu
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej

Do wyparzonych i osuszonych słoików włożyć pocięty koper, po 1 ząbku czosnku, po ok. 5 ziarenek pieprzu, plasterek chrzanu oraz obrane i pokrojone w ćwiartki ogórki.

Zagotować wodę z cukrem i musztardą. Jak się zagotuje, dodać ocet i gorącą zalewą zalać ogórki. Zakręcić słoiki, postawić dnem do góry i odstawić na ok. 1 godzinę. Znieść do piwnicy. Można spróbować otworzyć po ok. 3 tygodniach.

ogórki w musztardzie

piątek, 04 czerwca 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
justmydelicious
2010/06/04 14:32:23
ale fajny pomysł :)
-
panna_malwinna
2010/06/04 14:40:12
Ogórki musztardowe odkryłam ubiegłego lata. Niesamowicie smakują..W połowie zimy moje pokaźne zapasy ogórków skończyły się. W tym roku obowiązkowo zrobię ich więcej.
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/04 16:57:43
A ja odkryłam je dzięki mojej mamie kilka lat temu, podobnie jak po żydowsku, czy kaszubsku. Pyszne.
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi