Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Placek po węgiersku

Zawsze, kiedy się z kim¶ mieszka przez jaki¶ okres czasu, przejmuje się od niego pewne nawyki żywieniowe. Ja od mojej cioci nauczyłam się między innymi wła¶nie placka po węgiersku - niby nic, ale jakie urozmaicenie! Przepis składa się z dwóch czę¶ci: placka i mięska :)

Placek po węgiersku

Dokładnych ilo¶ci nie podaję, ponieważ zawsze robię "na oko".
Na placek:
  • ok. 0,5 kg ziemniaków
  • cebula
  • ok. 2 z±bki czosnku
  • koperek
  • m±ka pszenna
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
 
Na gulasz:
  • ok. 0,5 kg karczku
  • marchewka
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • ¶wieża papryka czerwona, grzybki, pieczarki...
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, zioła: pietruszka, majeranek
  • ok. 2 z±bki czosnku
  • do zaprawy: 3 łyżki ¶mietany, 1 łyżka m±ki

Zaczynamy od gulaszu. Mięso opłukać i pokroić na kawałki ok. 3X3 cm. Do rondla lub dużego garnka wlać ok. 6 łyżek oleju, podsmażać na nim mięsko przez ok. 5 minut. Marchewki, pietruszkę, paprykę, pieczarki, seler i cebulę obrać, pokroić na małe kwadraty/cz±stki. Wrzucić warzywa do mięsa, zalać wszystko wod±, dodać sól, pieprz, zioła, i dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę. Je¶li zbyt wiele wody wyparuje (powinno jej zostać do mniej-więcej połowy wysoko¶ci potrawy), należy jej dolać. Pod koniec wrzucić zmiażdżony lub pokrojony czosnek.

Sprawdzić, czy mięsko zmiękło - powinno wprost rozpływać się w ustach. Je¶li tak, zrobić zaprawkę - w kubku wymieszać ¶mietanę z m±k± i ok. 5 łyżkami wody tak, aby nie było grudek. Następnie wlać do kubka chochelkę sosu z mięsa i ponownie dobrze wymieszać (je¶li tego nie zrobimy, ¶mietana z m±k± dodana do sosu zetnie się i będziemy mieć w sosie białe grudy). Po dokładnym wymieszaniu wlać zaprawę do rondla z mięsem, rozmieszać i dusić jeszcze przez ok. 5-10 minut. Doprawić do smaku.

Zrobienie placka to nic innego, jak zrobienie wielkiego placka ziemniaczanego. Ziemniaki obieramy, płuczemy i miksujemy razem z obran± cebul±, czosnkiem, przyprawami, koperkiem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy tyle m±ki, aby ciasto było wła¶nie "plackowe" - raczej gęste, niż rzadkie. Następnie na patelni grzejemy tłuszcz i smażymy placek - może to być placek wielko¶ci talerza, ale na pocz±tek lepiej robić mniejsze, bo przewrócenie dużego wymaga nieco wprawy. Smażyć z obu stron na br±z.

Podawać: placek, na nim mięsko i duża ilo¶ć sosu, a jako dodatek najlepiej ogórki konserwowe.

placek

 

poniedziałek, 31 maja 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
justmydelicious
2010/05/31 15:01:52
uwielbiam t± wersje placków!
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi