Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Mięsko w sosie śmietanowo-pieczarkowo-porowym

Co ja na to poradzę, że lubię "wydziwiać" i wymyślać co rusz to nowe sosy? Nikt nigdy nie narzekał ;)

Mięsko w sosie śmietanowo-pieczarkowo-porowym

  • 0,5 kg mięska (miałam akurat polędwiczkę, ale może też być szynka lub pierś z kurczaka)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży (1-2 ząbki)
  • olej do podsmażenia mięsa
 
Na sos śmietanowo-pieczarkowo-porowy:
  • ok. 30 dag pieczarek
  • 1 duży por lub 2 małe
  • pół szklanki wywaru warzywnego (ja zwykle w gorącej, przegotowanej wodzie rozpuszczam warzywną kostkę rosołową...)
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 50 g masła lub margaryny
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej

Mięso opłukujemy, kroimy na małe kotleciki o grubości ok. 1 cm, obtaczamy w mące i podsmażamy lekko z obu stron w rondlu. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (świeży czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę), podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Oczyszczamy pieczarki i por, pieczarki kroimy w kostkę, a por w obręcze. Kiedy mięsko będzie prawie gotowe, wrzucamy pieczarki i por i podduszamy wszystko razem ok. 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos: topimy masło, mieszamy mąkę ze śmietaną (dosyć intensywnie i długo, żeby nie było grudek - ja to zawsze robię łyżką). Następnie łączymy razem śmietanę z mąką, masło i wywar, podgotowujemy.

Wlewamy sos do mięsa - może nam się rozrzedzić z powodu wywaru, który powstał podczas duszenia mięsa i warzyw. Wszystko razem mieszamy, dusimy jeszcze ok. 5 minut i podajemy.

mięso w sosie mięso w sosie

wtorek, 04 maja 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
2010/05/04 22:05:42
Ja też bym nie narzekała :) fantastyczna propozycja :)
-
mydelicious
2010/05/05 08:49:17
lubię takie sosy :) pachnące, maślane, pyszne!
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi