Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Fasolka po bretońsku

Jedno z ulubionych dań mojego męża - zawsze robię ogromny gar, który tak czy inaczej znika w ciągu dwóch dni... :) Idealne danie do odgrzania! I nie takie trudne, jak niektórzy sądzą - po prostu pokroić, poddusić, połączyć i zostawić ;)

Fasolka po bretońsku

Na dużą porcję - innej robić nie umiem ;)
  • pół kg białej, dużej fasoli
  • ok. 30-40 dag kiełbasy (śląskiej, podwawelskiej lub podobnej)
  • można dodać ok. 10-20 dag wędzonego boczku (nada pysznego aromatu)
  • 3 duże cebule
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz czarny, majeranek

Jeśli kupiliśmy fasolę przygotowaną już do gotowania, gotujemy ją do miękkości. Jeśli mamy zwykłą, musimy ją namoczyć w wodzie - najlepiej na noc. Wtedy na następny dzień wodę z moczenia wylewamy, a fasolę gotujemy do miękkości w nowej, osolonej wodzie. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy, ale nie wylewając wody do końca - trochę zostawiamy (zależy od tego, jak bardzo "płynną" chcemy mieć później fasolę: czy taką, żeby "łycha stała", czy raczej w formie "pół-zupy").

Kiełbasę i boczek podsmażamy, po ok. 10 minutach dodając cebulę. Następnie podsmażamy do zeszklenia się cebuli i dodajemy wszystko do ugotowanej fasoli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, odrobinę pieprzu i soli (można zawsze później jeszcze doprawić) oraz majeranek (ja daję dosyć sporo), mieszamy i dusimy wszystko razem jeszcze ok. 20 minut.

Podajemy samo lub z pieczywkiem.

fasolka po bretońsku

czwartek, 29 kwietnia 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
ugotujmy
2010/04/29 15:34:10
robienie fasolki po bretońsku zawsze kojarzy mi się z wielkim garem :-)
-
mydelicious
2010/04/29 16:15:56
bardzo lubię takie proste dania. Są zawsze najsmaczniejsze i mają "to coś" :)
-
Gość: Amy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/29 18:57:02
fantastycznie, że wróciłaś!
uwielbiam fasolkę, chociaż dawno nie robiłam. chyba czas sobie przypomnieć;)
pozdrawiam!
-
2010/04/29 19:36:20
O tak, najprostsze dania jednogarnkowe są zawsze najlepsze :D

Amy, dziękuję :) Przerwa była długaśna, ale może się poprawię :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi