Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Wołowina duszona z papryką i cebulą

Historia tego dania jest prosta: mój mąż uwielbia wołowinę, a że u mnie w domu za często się jej nie jadło, często szukam w internecie lub książkach kucharskich przepisów, łączę je w misz-masze i wychodzą dania takie, jak to właśnie :)

Wołowina duszona z papryką i cebulą

  • ok. 0,5 kg wołowiny (łopatka, zrazowa, polędwica)
  • 3 papryki w różnych kolorach: czerwona, żółta, zielona
  • 2 duże cebule
  • ok. 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • ok. 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: pieprz, sól, rozmaryn, papryka słodka, odrobina chilli i tymianku.

Wołowinę opłukać, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i pokroić w średnie plastry. Oliwę rozgrzać w rondlu i obsmażyć na niej wołowinę z obu stron. Następnie zalać wołowinę wodą, dodać wszystkie przyprawy i dusić ok. 40 minut pod przykryciem.

Cebulę obrać, paprykę oczyścić i opłukać. Pokroić warzywa w piórka, a następnie lekko podsmażyć je na patelni. Połączyć wołowinę i warzywa, dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze ok. 20-30 minut. Jeśli mięso będzie miękkie, podawać - najlepiej z ryżem.

wołowina duszona

niedziela, 21 marca 2010, efrank
Komentarze
2010/04/05 22:38:27
Hej, chcę jeszcze raz hasełko na bloga! :))))
Buziaki!!
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi