Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Rolada ze schabu, z pieczarkami

Moja mama kupuje kilka "kobiecych pism", do których ja osobiście mam awersję. Natomiast nie przeszkadza mi to od czasu do czasu zaglądnąć na publikowane w nich przepisy. Uważam, że najlepsze z nich ma "Kobieta i życie" - proste, niewyszukane, smaczne. Oczywiście nie wszystkie, ale czasami trafia się perełka. I tym razem się trafiła, w jednym z poprzednich numerów - nie pamiętam już którym, ponieważ przepis ten zdąrzyłam wykorzystać kilka razy. Jet naprawdę smaczny i nie tak skomplikowany, jak się napierwszy rzut oka wydaje. Oczywiście oryginalny przepis zdąrzyłam już nieco zmodyfikować.

Rolada ze schabu, z pieczarkami, cebulą i żółtym serem

Porcja dla 4 - 5 osób (lub dla 2 osób na dwa dni ;) bo mięsko można podgrzać )
  • 1 kg schabu bez kości
  • ok. 20 dag wędzonego boczku
  • 3 średnie cebule
  • ok. 30 - 40 dag pieczarek
  • ok. 20 dag żółtego sera
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy
  • czubata łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • masło do wysmarowania żaroodpornego naczynia

Najpierw przygotowujemy farsz: na oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki i sól. Dusimy 10 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 5 minut smażymy bez przykrycia. Studzimy. Dodajemy starty na tarce żółty ser, łyżkę bułki tartej oraz dwie łyżeczki soku z cytryny, mieszamy dokładnie.

Przygotowujemy mięso: ja robię je w jednym kawałku, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, żeby roladek zrobić kilka, mniejszych. Nacinamy kawał schabu, prawie przecinając go na pół tak, aby powstał jeden duży, kilogramowy kotlet ;) Rozbijamy go, długo i cierpliwie, starając się nie narobić dziur - osobiście zawsze zrobię co najmniej dwie. Nacieramy jedną stronę mięska (to bęzie wnętrze naszej rolady) pieprzem i przyprawami. Następnie wykładamy farsz, starając się wyłożyć z jednej strony najwięcej, idąc do drugiego boku coraz bardziej cienko i zostawiając na końcu czyste mięso. Następnie zwijamy roladę, zaczynając od strony, gdzie farszu jest najwięcej. Zwijamy i owijamy nicią lub spinamy wykałaczkami/szpilami.

Żaroodporne naczynie smarujemy na spodzie masłem. Układamy naszą roladę, smarujemy ją roztrzepanym jajkiem (dzięki temu przez dziury, które porobiliśmy, nie wypłynie farsz), układamy na wirzchu pokrojony w plasterki boczek, podlewamy bardzo małą ilością ciepłej wody, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego so 180' - 200' C (u mnie wystarczyło 180') na jedną godzinę (po pół godzinie wyjmujemy mięso, polewamy po wierzchu powstałym sosem i na powrót wkładamy).

Kroimy roladę grubo, na tyle porcji, ile jest nam potrzebne.

rolada ze schabu rolada ze schabu

poniedziałek, 08 marca 2010, efrank
Komentarze
2010/03/08 13:00:40
Właśnie chodzi za mną jakiś schabik i tak szukam przepisu, a tu proszę - pyszne połączenie pieczarek z mięskiem :) Super!
-
2010/03/08 13:15:29
bardzo lubię taką roladę. Świetny przepis i smakowite zdjęcia :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi