Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Hamburger "domowy"

Ostatnio mieliśmy kilka problemów i skończyło się w szpitalu, więc ochoty do blogowania brak. Obiecuję jednak poprawę i na pierwszy rzut idą dwa przepisy na domowe fast-foody. Oczywiście w niedalekiej przyszłości coś bardziej skomplikowanego będzie... ;)

Tutaj hamburger z kotletem z mięsa mielonego, ale oczywiście wariacje mogą być różne: sam ser żółty, kotlet rybny, tuńczyk, kotlet z piersi kurczaka - co kto lubi.

Hamburger "domowy"

  • bułki do hamburgerów (ilość zależy od osób i wielkości bułki :) )
  • ogórki korniszony
  • plastry ulubionego sera żółtego
  • 1-2 pomidory
  • można dać świeże liście sałaty (najlepiej te młode, ze środka)
  • ketchup
do przygotowania mięska:
  • mięso mielone (ok. 20 dag)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • namoczona w wodzie kajzerka lub mała bułka pszenna
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta i olej do smażenia

Najpierw przygotowujemy mięsko, czyli mielone, lecz trochę większe i bardziej płaskie, niż zazwyczaj. Łączymy ze sobą mięso, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko oraz sól i pieprz. yrabiamy dobrze ręką. Formujemy płaskie kotlety o wielkości naszych bułek do hamburgerów, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy po obu stronach na rozgrzanym oleju. Studzimy.

Warstwa po warstwie budujemy naszego hamburgera: spód bułki, sałata, pokrojony ogórek korniszon, kotlet, plaster pomidora, ser żółty, ketchup, góra bułki.

Najlepiej jest wstawić wszystko na 2 minuty do mikrofalówki, aby się zapiekło i było ciepłe. Można także spróbować w piekarniku, ale bułka zrobi się wtedy chrupiąca. Lepsze i wiele zdrowsze, niż McDonald ;)

1

środa, 17 lutego 2010, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi