Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Marchewka na słodko

Najlepsiejsza "surówka" do mięs zrobionych na ostro lub kwaśno. U mnie w domu zawsze w połączeniu z mięsem w sosie chrzanowym - jak u mamy :) U moich teściów robi się wariant z groszkiem.

Marchewka na słodko - do mięs na ostro :)

  • dobra, słodka marchewka (najlepiej zapytać się sprzedawcy, czy nie jest gorzka; dla dwóch osób - ok. 5 dużych sztuk)
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki masła lub śmietany

Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować do miękkości. Następnie odlać wodę, dodać mąkę i masło (lub śmietanę) i cały czas delikatnie mieszając, "podsmażać" ok. 5 minut. Podawać gorącą.

marchewka na słodko

sobota, 02 stycznia 2010, efrank
Tagi: marchewka
Komentarze
2010/01/02 10:52:14
Ja też znam wariant z groszkiem:)
-
2010/01/02 11:03:18
smak dzieciństwa. :D
co do sprzedawcy, to sprzedawca zawsze powie, co się chce usłyszeć. Ja już mam z tym doświadczenie. :|
-
2010/01/02 21:05:08
Oj bardzo lubie taka marchewke ;) mniamm..
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi