Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb pszenno-razowy z dodatkami

Ostatnio naszło mnie na pieczenie chlebków. Po wypróbowaniu (i zmodyfikowaniu) kilku przepisów, stwierdzam, że najlepszy jest poniższy: chlebek był miękki, z chrupi±c± skórk±, ¶wieży jeszcze nazajutrz. Oryginał przepisu (póĽniej przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi od dorotus.

Chleb pszenno-razowy z dodatkami

  • 250 g m±ki pszennej
  • 500 g m±ki razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 opakowania suchych drożdży (2x po 6g lub 1 duże po 12g)
  • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 0,5 l ciepłej wody przegotowanej
  • dodatki: uprażony słonecznik/dynia, sezam, suszone  ¶liwki (trzeba je moczyć w gor±cej wodzie przez ok. 0,5 godz., a następnie ods±czyć i pokroić) lub łyżeczka ziół prowansalskich - zależy co kto lubi, można nie dawać nic.

Poł±czyć ze sob± w misce "suche" składniki: m±kę, sól, cukier, drożdże. Wymieszać. Dodać oliwę oraz wodę, ciasto dobrze wyrobić ręk±. Je¶li będzie się za suche, dodać jeszcze odrobinę wody - musi być gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodać nasze dodatki i wyrobić do końca. Następnie przykryć miskę ¶ciereczk± i pozostawić na ok. 1 godz., do wyro¶nięcia.

Foremkę (keksówkę, okragł± formę lub inn±) wysmarować masłem i oprószyć bułk± tart± albo otrębami. Włożyć ciasto, przykryć, zostawić na kolejne 30 minut. Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobin± mleka, posypać ziarnami. Chleb nie wyrasta za dużo wzwyż, więc ciasto może sięgać prawie do samej góry.

Piec przez 15 minut w 220'C, następnie temperaturę zmniejszyć i przez kolejne 15 minut piec w temp. 180'C.

chleb razowy

czwartek, 28 stycznia 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
2010/02/02 19:49:45
¦linka cieknie na sam widok
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi