Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem

Pierogi są podstawą mojej domowej kuchni, natomiast nigdy nie robiło się u mnie pierogów z kaszą gryczaną. Robiłam je po raz pierwszy i muszę przyznać, że w smaku są REWELACYJNE. Mój przepis to coś, co wyszło po oglądnięciu miliona stron internetowych...

Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem

Na ciasto:
  • pół kilograma mąki pszennej (ostatnio trafiłam na genialną mąkę do pierogów z Lubelli)
  • 200 ml wody (lekko ciepłej)
Na farsz:
  • woreczek kaszy gryczanej
  • ok. 30 dag wędzonego boczku
  • ok. 4 garście suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia

Robimy nadzienie. Grzyby najlepiej jest namoczyć na noc w wodzie. Można także je namoczyć w ten sam dzień, przez około 2 godziny. Wody nie wylewać. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodać pokrojone grzyby oraz ugotowaną kaszę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz podlać wodą z namoczonych grzybów. Dusić (dodając co jakiś czas tę wodę z grzybów, jeśli już odparuje) przez ok. 15-20 minut, a następnie zostawić do ostygnięcia.

pierogi z kaszą

Zagniatamy ciasto: przesiewamy mąkę na blat i powoli dodajemy ciepłą wodę, systematycznie zagniatając ciasto. Ciepła woda sprawia, że będzie ono bardziej rozciągliwe. Gotowe ciasto nie może przywierać nam do rąk - musimy je  także "wyczuć", żeby nie było za twarde. Dla początkujących: powinno mieć konsystencję rozrobionej plasteliny.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, a następnie szklanką (lub specjalnym narzędziem do tego przeznaczonym - ja używam szklanki...) wykrawamy kółka. Na każde dajemy farsz, zaciskamy brzegi - robimy pierożki :)

W dużym garnku gotujemy wodę z czubatą łyżeczką soli. Kiedy się zagotuje, wkładamy kilka/kilkanaście pierogów (to zależy od wielkości garnka), mieszamy, aby nie przykleiły się do dna i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Gotujemy je jeszcze 5 minut i wyławiamy. Oczywiście podajemy ciepłe, najlepiej okraszone smażoną cebulką. Nadają się do podania na drugi dzień (osmażone) oraz do zamrażania.

pierogi z kaszą pierogi z kaszą pierogi z kaszą

poniedziałek, 07 grudnia 2009, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
konsti.apparecchiamo
2009/12/07 17:45:15
Pychota! Przepadam za takimi pierogami...
Pozdrawiam serdecznie.
-
Gość: mamamarzynia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/12/27 16:28:26
Muszę spróbować z kaszą gryczaną... Ja zawsze robię z perłówką i z grzybami, proszę spróbować, to przepychota!
-
efrank
2013/04/13 19:10:31
Dziękuję, na pewno spróbuję z perłówką :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi