Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Kluchy z dziurk±

Nauczyłam się je robić od Makłowicza, dosyć dawno temu :) Najlepsze do mięska z duż± ilo¶ci± sosu. Można je także zrobić, gdy z poprzedniego obiadu zostału zbyt wiele ziemniaków, a szkoda wyrzucić...

Kluchy z dziurk±

Ilo¶ci nie podaję.
  • ugotowane ziemniaki (mog± już być takie z dodatkiem ¶mietany lub masła, utłuczone, z dnia wczorajszego)
  • koperek ¶wieży lub suszony
  • m±ka ziemniaczana
  • sól, pieprz
  • woda do gotowania

Ziemniaki zemleć (je¶li nie s± utłuczone) i przełożyć do miski; równo przyklepać. Nożem narysować na wierzchu krzyż, dziel±c ziemniaki na 4 równe porcje, a następnie jedn± z tych porcji wyj±ć. Powstałe miejsce zasypać m±k± ziemniaczan± - dzięki temu mamy proporcje 4:1 :) Dodać koperek, doprawić sol± i pieprzem, dobrze wymieszać. Formować kulki (je¶li się nie trzymaj±, dodać jeszcze m±ki) i w każdej z nich zrobić palcem spor± dziurę, uwarzaj±c, żeby nie zrobić jej na wylot ;)

Zagotować w garnku wodę. Kluchy wrzucać do wrz±cej wody, przemieszać delikatnie, poczekać, aż wypłyn± i od wypłynięcia gotować jeszcze ok. 10 minut, mieszaj±c od czasu do czasu. Podawać z sosem. Można mrozić.

kluchy z dziurk± kluchy z dziurk± kluchy z dziurk±

pi±tek, 04 grudnia 2009, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
gosiaa99
2009/12/04 20:53:58
Swietnie sie prezentuja:)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi