Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Udka kurczaka w lekkiej panierce

Kolejne danie z mięsa, ugotowanego już w rosole. Bardzo często goruję rosół właśnie na udkach kurczaka, a to ugotowane mięsko idealnie nadaje się do zapanierowania i podsmażenia. Później tylko ryż albo frytki, ketchup i sosik czosnkowy - i już jest obiad... "Lekka" panierka oznacza, że udek nie da się zapanierować grubo, jak np. kotletów schabowych - na skórce zostanie cieniutka warstwa.

Udka kurczaka w lekkiej panierce

  • ugotowane w rosole udka z kurczaka
  • olej
Do zrobienia panierki:
  • 4 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka sypkiej papryki czerwonej słodkiej
  • 2 łyżki otrębów
  • zioła według uznania (bazylia, tymianek, pietruszka)
  • sezam - jeśli ktoś lubi

Udka nasmarować olejem - panierka musi się do czegoś przykleić. Składniki na panierkę wymieszać ze sobą, obtoczyć w niej kurczaka i smażyć udka z obu stron przez kilka minut.

Bardzo szybki obiad...

kurczak w panierce

czwartek, 12 listopada 2009, efrank
Tagi: kurczak

Polecane wpisy

Komentarze
pinkcake
2009/11/12 13:12:41
To bardzo ciekawe, że nie używasz jajka do panierowania tylko olej.
Pozdrawiam :)
-
2009/11/12 14:32:30
Do wszystkiego innego używam jajko :) Ale nie do udek z kurczaka. Jakoś tak wyszło ;)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi