Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Ryż z jabłkami

Obiad na słodko - pyszny, lekki, aromatyczny. Najwspanialszy smak mojego dzieciństwa.

Ryż z jabłkami

Dla dwóch - trzech osób:
  • 2 paczki ryżu białego
  • 4 duże jabłka
  • łyżeczka cynamonu (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi)
  • 2 łyżki cukru
  • woda do gotowania makaronu + około pół szklanki mleka
  • śmietana 12% do polania (musi być słodka, więc ani kwaśna, ani homogenizowana) lub jogurt naturalny (ale to już nie ten smak...)

Ryż gotujemy na słodko: wodę z mlekiem i 1 łyżką cukru zagotowujemy, następnie wrzucamy ryż i gotujemy 20 minut. Wyciągamy, wieszamy (ja zwykle na kranie), żeby woda z mlekiem "odkapała" :)

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać 1 łyżkę cukru i cynamon, postawić na małym ogniu i dusić pod przykryciem około 20 minut.

Do naczynia żaroodpornego włożyć na spód jedną paczkę ryżu, na to rozłożyć jabłka (starać się nie dawać soku z jabłek), na wierzch rozłożyć drugą paczkę ryżu i posypać małą ilością cynamonu. Zapiekać w piekarniku w 150'C przez ok. 15 minut. Podawać polane małą ilością śmietany.

ryż z jabłkami ryż z jabłkami

poniedziałek, 23 listopada 2009, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
2009/12/01 16:09:19
to wspaniale że pamięta się jeszcze stare przepisy. Ja dodaję do ryżu surowe żółtko (nie rozpada się przy podawaniu). ;)
-
Gość: , *.walbrzych.dialog.net.pl
2011/12/11 14:57:59
to makaron czy ryz z jablkami?
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi