Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Prosty chlebek weekendowy

Dlaczego "weekendowy"? Ponieważ jest banalnie prosty, lecz potrzeba dosyć dużo czasu poświęcić na czekanie, aby ciasto drożdżowe wyrosło. Robiąc chlebek po raz pierwszy, skorzystałam z przepisu dorotus76 na bagietki, które mi nie wyszły ("rozlały" mi się), więc przepis zmodyfikowałam i od tej pory robię chlebek :) Pyszny, mięciutki i pachnący.

Niech się tego przepisu nie boi nikt, kto kiedykolwiek chciał upiec własny chlebek, lecz sądził, że jest to zbyt skomplikowane: chlebek jest drożdżowy, ale bez zakwasu, a piecze się go w piekarniku. Ciasto można mieszać ręcznie, lecz że jest dosyć rzadkie, bardzo klei się do palców - ja mieszam mikserem.

Prosty chlebek weekendowy

  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • niecała szklanka przegotowanej wody o temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie drożdży granulowanych (7 dag)
  • 2 łyżeczki soli
  • 4,5 szklanki mąki pszennej

Mleko zagotować, dodać masło i cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać mleko do miski jednocześnie z wodą i odstawić na 10 minut, aby przestygło. Dodać drożdże i sól, wymieszać. Następnie dodawać powoli po szklance mąki, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia.

Po godzinie ostrożnie przełożyć ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja wybrałam formę keksówki, lecz oczywiście można zrobić w małej okrągłej lub kwadratowej. Po wyłożeniu ciasta do formy należy je ponownie przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200'C przez 20 minut. Najlepiej nastawić opcję z termoobiegiem, ale bez pieczenia górnego - góra szybko robi się brązowa. Ale jak ktoś nie ma takich cudów, to piec normalnie :) Studzić na kratce, żeby się nie zaparzył od spodu. Wiem, że trudno będzie się powstrzymać, ale nie jeść gorącego chlebka - będzie gumiasty. Najlepszy jest, gdy ostygnie.

chlebek weekendowy chlebek weekendowy

sobota, 21 listopada 2009, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: wj_2000, *.spray.net.pl
2009/11/21 16:35:43
Cukier, masło, pszenna mąka! Dziękuję!

Jeśli już samemu robić chleb, to chleb zdrowy, nietypowy, jakiego nie można (albo przynajmniej trudno) kupić. Jak się nie boję "białej śmierci", to już wolałbym kupić gotowe bagietki, czy białe bułeczki.
-
2009/11/21 17:26:49
"Białej śmierci" się nie boję :) A gotowe nigdy nie będą tak smakować ;)
-
2009/11/23 23:48:59
gościu - ależ proszę bardzo! efank upiekła chlebek dla siebie, nie będziesz go jeść, nie musisz jej obrzydzać!
zresztą, jak napisała, TAKIEGO chleba nie kupisz. oprócz "białej śmierci" jest w nim miłość, a z pewnością nie ma przeróżnych "polepszaczy"
-
2009/11/24 10:24:55
nie_taka_zla, dzięki ;)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi