Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki orzechowe z karmelem

Zbliża się sobota i a nóż odwiedzą Was znajomi? Jeśli podacie im te muffinki z karmelem, gwarantuję, że będą Waszymi przyjaciółmi do końca życia ;) Przepis podstawowy pochodzi oczywiście od dorotus76, jednak jej muffinki ze snikersami trochę zmieniłam. Smakowały BARDZO!!! Sama zjadłam chyba z 4...

 Muffinki orzechowe z karmelem

  • 250 g mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 6 łyżek najzwyklejszego masła orzechowego (ja użyłam takiego z kawałkami czekolady)
  • 60 g roztopionego masła
  • 175 ml mleka
  • puszka ugotowanego mleka słodzonego (lub zwykłego, nieugotowanego mleka słodzonego, ale wtedy musimy gotować puszkę 2 godziny, pamiętając, aby cały czas była zakryta wrzącą wodą - i absolutnie nie otwierać gorącej puszki, bo wybuchnie!), czyli karmelu.
  • zmielone orzechy włoskie

W jednej, większej misce mieszamy wszystko, co sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. Dodajemy masła orzechowego i dokładnie mieszamy (najlepiej wyszło mi to ręką...) - utworzy się coś w rodzaju sypkiej masy. W drugiej misce łączymy to, co płynne: mleko i masło. Następnie płyny przelewamy do rzeczy sypkich i mieszamy, aż powstanie masa. Przekładamy ją do foremek, umieszczonych w muffinkowej formie.

I teraz tak: karmel umieszczamy albo w jednej, albo w drugiej wersji - obie wypróbowałam, obie zamieszczone są na zdjęciach poniżej. Smaku muffinek absolutnie to nie zmienia! Wersja 1: do masy umieszczonej w foremkach dodajemy karmel (łyżeczkę na każdą muffinkę) i lekko "wgniatamy" w masę. Posypujemy orzechami. Pieczemy w temperaturze 180'c przez 20-25 minut. Tym sposobem karmel będzie zapieczony i nie będzie się lepił, ale muffinki nie urosną wysokie. Wersja druga: najpierw pieczemy muffinki, następnie jeszcze ciepłe smarujemy po wierzchu karmelem i posypujemy orzechami. Dzięki temu mamy wysokie muffinki, ślicznie wyglądające, lecz z lepiącym się karmelem na wierzchu ;) Nie próbowałam połączyć obu sposobów - czyli upiec muffinki TROCHĘ, posmarować karmelem i dopiec... Może i by się udało. Smacznego!

Rada: jeśli przekładacie ciasto do papilotek, posmarujcie je najpierw od środka olejem (najlepiej pędzelkiem) - dzięki temu papilotki będą bardzo łatwo schodzić z upieczonych muffinek.

muffinki z karmelem muffinki z karmelem

 

piątek, 06 listopada 2009, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
2009/11/06 22:04:33
Dorotki muffinki piekłam i bardzo mi smakowały:) Dlatego postaram się je kiedyś powtórzyć, ale tym razem w Twojej wersji:)
-
2009/11/07 18:40:35
robiłam podobne, też a'la snickers :) moje ulubione!
-
2010/02/21 21:10:37
Ładnie Ci wyszły muffinki i apetycznie wyglądają...
-
Gość: ania22, *.bb.sky.com
2010/07/30 12:30:12
Jutro wyprawiam narzeczonemu urodziny i chciałam ugościć gości czymś pysznym i nie zwyklym i wlasnie wybralam Twoje muffinki-pieknie wygladaja- a ze na miescie czesto place krocie za muffiny z karmelem to na pewno upichcę wlasnie te!
Dziekuje i pozdrawiam
-
2010/07/31 11:11:08
Aniu, na pewno będziesz zadowolona! :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi