Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Grochówka "wojskowa"

Chyba każdy ją jadł :) Niektórzy ją uwielbiają, niektórzy nienawidzą. U mnie w domu gości dosyć często.

Grochówka "wojskowa"

  • żeberka lub golonka
  • ok. 0,5 kg grochu łuskanego połówki (nie trzeba go moczyć przed gotowaniem) lub groch zwykły (najlepiej zostawić do moczenia na noc)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • pół selera
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki lub pietruszka suszona, liść laurowy, ziele angielskie
  • kawałek wędzonego boczku
  • kawałek wędzonej kiełbasy
  • ziemniaczki według upodobania
  • duża łyżka mąki pszennej na zasmażkę
  • łyżka smalcu

Mięso opłukać i wrzucić do garnka. Warzywa obrać, opłukać i pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na smalcu, dodając pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Wrzucić wszystko do mięska, dodać groch, przyprawy, majeranek i pietruszkę, liść laurowy i ziele, zalać wodą i gotować, aż warzywa będą miękkie. Osobiście przyznaję, że gotuję jak najdłużej - aż groch się rozgotuje i zupa będzie w formie gęstego kremu - taką lubimy najbardziej. Trzeba tylko pamiętać, że grochówka szybko się przypala i trzeba często ją mieszać.

Osobno ugotować ziemniaki, pokrojone w kostkę i dorzucić je do grochówki już na końcu. Zrobić zasmażkę: łyżkę mąki przybrązowić na patelni, dodać pół chochelki wody i wymieszać, a następnie połączyć z grochówką. Podawać z pieczywem :)

grochówka

środa, 11 listopada 2009, efrank
Komentarze
2009/11/11 17:55:33
Nie tylko się przypala, ale też kipi... Ja też lubię w formie kremu :)
-
2009/11/11 19:08:22
Ano, kipi :) Dlatego, jak żurek, najlepiej gotować bez przykrycia.
-
2009/11/14 16:02:06
Uch, ja z tych, którzy grochówki nie cierpią :D
-
Gość: wielbiciel, 193.105.35.13*
2011/04/27 15:44:32
uwielbiam grochówke mam pytanie na ile osób sa to proporcje
-
2011/04/28 14:08:20
4 osoby spokojnie się najedzą ;)
-
Gość: To ja, gtu198.internetdsl.tpnet.pl
2011/10/27 13:15:05
PYCHOTA! Super smaczna z grzankami :)
-
Gość: , dynamic-78-8-93-85.ssp.dialog.net.pl
2011/12/10 11:01:28
Bardzo dobra grochóweczka .Dziękuję za przepisz .Pozdrawiam i smacznego .
Maciek
-
2011/12/11 19:53:21
Dziękuję i życzę smacznego! :)
-
Gość: koni, 89-76-156-3.dynamic.chello.pl
2013/03/18 14:43:13
Rety, ta grochówka jest fantastyczna!!!! Jak prawdziwa wojskowa zupka. Dodałam bardzo dużo świeżego tymianku-pyszności. Proporcje na cały wielki gar...ciekawe czy doczeka jutra. Dziekuje za ten smak :-)
-
2013/03/19 10:54:59
BARDZO się cieszę, że smakowało :D
-
Gość: www, 89-71-57-31.dynamic.chello.pl
2013/05/24 06:57:58
Z doświadczenia wiem że lepiej ziemniaki dodać gdzieś w połowie gotowania i razem z rozgotowującym grochem robi mase i nie potrzeba wtedy zasmażki.A jeśli chodzi o groch że się przypala to ja właśnie groch gotuje do miękkości osobno bo łatwiej jest mieszać a zarazem kontrolować ew.przypalenie.
-
2013/05/25 13:55:34
Dziękuję za rady :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi