Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Barszcz czerwony z suszonymi grzybkami

Jesień za oknem, szaro, buro i ponuro - więc chociaż obiad trzeba zrobić jakiś kolorowy... Czerwony barszczyk na pewno poprawi humor, szczególnie jeśli czuć w nim lekki posmaczek grzybów... Zawsze robię właśnie taki - z suszonymi grzybkami.

Barszcz czerwony z suszonymi grzybkami

  • ok. 40 dag mięska, najlepiej żeberek
  • włoszczyzna: por, kapusta włoska, marchew, pietruszka, seler
  • ok. 5 buraczków
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kostka rosołowa
  • ok. 6-7 suszonych grzybków
  • 2 łyżki octu

Mięso opłukać, pokroić i dać do garnka. Włoszczyznę umyć, pokroić (grubo) i włożyć do mięska, to samo zrobić z buraczkami (najlepiej pokroić je na ćwiartki albo w krążki). Dodać przyprawy i grzybki, gotować ok. 1 godziny. Pod koniec doprawić octem, pogotować jeszcze chwilę, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić jeszcze raz według uznania.

Podawać z ziemniaczkami, okraszonymi smażoną cebulką ;)

barszcz czerwony

poniedziałek, 02 listopada 2009, efrank
Tagi: grzyby buraki

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi