Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Rosół z kury

Kiedyś bardzo nie lubiłam tej zupy. Byłam chyba jedynym członkiem rodziny, który po prostu nie mógł patrzeć na tę wodę z pływającym po powierzchni tłuszczem. Na szczęście, dostał mi się mąż, który rosół uwielbia i musiałam się nauczyć z tym żyć :) Także rosół jest dosyć częstym gościem na naszym stole, a w związku z akcją Rosół i co dalej? postanowiłam podzielić się kilkoma przepisami - także niedługo na *mniamniam* pewnie pojawią się sposoby na to, co zrobić z mięsem z rosołku... No ale dzisiaj:

Najzwyczajniejszy w świecie rosół z kury

Ilości nie podaję, bo rosół zawsze robię "na oko" ;)
  • kurczak - cały, skrzydełka, porcja rosołowa, nóżki czy piersi - jak kto woli
  • włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki, seler, por, odrobina kapusty włoskiej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, ewentualnie Vegeta
  • mała cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie

Kurczaka opłukać i włożyć do garnka. Włoszczyznę opłukać, obrać, pokroić i dodać do kurczaka, posypać przyprawami, włożyć liść laurowy i ziele angielskie. Cebulkę obrać i przypalić - tak, tak, może to dziwne, ale tak robiło się zawsze u mnie w domu: przypaloną na czarno na gazie cebulę wrzucało się do rosołu. I ja tak niezmiennie, zgodnie z tradycją robię :)

Zalać wszystko wodą, zagotować pod przykryciem, a następnie przykrycie ściągnąć i gotować na małym ogniu - nie wolno dopuścić do tego, żeby rosół bulgotał, ponieważ wtedy stanie się mętny, a przecież chodzi o to, żeby był czyściutki i klarowny. Ile gotujemy? Ile się da - mój wujek zawsze powtarza, że im dłużej, tym lepiej... Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

rosół rosół rosół

wtorek, 27 października 2009, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi