Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Paszteciki z farszem mięsnym

Od dawna już planowałam zrobić na obiad paszteciki, tym bardziej, że oboje z mężem uwielbiamy czerwony barszcz, a troszkę już obrzydło nam jedzenie go albo z ziemniakami, albo z kołdunami. Postanowiłam więc przeszukać internet w celu odnalezienia jakiegoś sensownego przepisu. Najbardziej spodobał mi się przepis znaleziony tutaj, ale oczywiście zmieniłam go odrobinę ;) Przy czym ilość produktów podana w oryginale to znacznie za dużo - musiałabym zrobić pasztecików dla pułku wojska... Przepis jest łatwy, ciasto wyrabia się doskonale, a paszteciki wyszły mi za pierwszym razem - i były pyszne.

Paszteciki z farszem mięsnym

Ciasto:
  • pół kilograma mąki pszennej
  • jedna paczuszka suszonych drożdży
  • 2 całe jajka
  • łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • pół kostki miękkiej margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • ulubione zioła
  • 1 dodatkowe jajko roztrzepać do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
Farsz:
  • ok. 0,7 kg mięska - łopatki, karczku, szynki
  • 2 cebule
  • 1 bułka (może być stara, trzeba ją namoczyć)
  • sól, pieprz, sypka czerwona papryka, tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Ciasto wyrobić ręcznie (według mnie wyrabia się łatwiej, niż ciasto na pierogi...): zmieszać razem wszystkie składniki, na końcu powoli dodając po trochu mleko. Ciasto najlepiej wyrobić w ten sposób: usypać z mąki pagórek, w środek wbić jajka, dodać sól, drożdże, margarynę, cukier i zioła (ja dodałam odrobinę sypiej pietruszki, ale następnym razem dodam bazylię), a następnie wyrabiać jedną ręką, drugą dco jakiś czas dodając mleko ;) Kwestia wprawy - jak z ciastem na pierogi, ale różnica polega na tym, że akurat to ciasto drożdżowe nie ma prawa nie wyjść ;) Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

W tym czasie zrobić farsz: mięsko opłukać, pokroić na małe kawałki, podsmażyć na ok. 6 łyżkach oleju, razem z posiekaną cebulką, przyprawami i czosnkiem. Dodać ok. pół szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Następnie lekko ostudzić i zmielić wszystko, dodając na końcu namoczoną w wodzie bułkę. Dobrze wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować w formie prostokąta. Przeciąć je wzdłuż na pół i na środku każdej połowy położyć "wałek" z farszu. Następnie przykryć farsz bokami ciasta, lekko dociskając. Pokroić wałki ciasta na odpowiednie kawałki.

p1 p2 p3

Paszteciki przełożyć na blachę i każdy z nich posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 160'C przez ok. 25 minut. Podawać oczywiście z czerwonym barszczem :)

p4 p5 p6

Podpowiedź dla wegetarian: jestem pewna, że paszteciki będą pyszne także z farszem np. pieczarkowo - serowym ;) Następnym razem zrobię właśnie takie.

niedziela, 25 października 2009, efrank
Komentarze
2009/10/29 08:03:23
ależ apetyczne paszteciki-chyba sie skuszę :))
-
Gość: ewex35, gl45-18.master.pl
2011/12/31 13:38:10
jesteś niesamowita! Paszteciki są super :)
-
2012/01/01 17:40:43
Dzięki ewex :D
-
Gość: petrula, 62.152.147.255.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/11/15 16:37:43
Myślałem że w cieście drożdżowym margarynę daje się na końcu.

-
2012/11/16 09:14:34
Ja robiłam właśnie w ten sposób i wszystko wyszło OK :)
-
Gość: Ella, 5-57-161-172.internetia.net.pl
2013/03/13 19:23:07
farsz zrobiony - jutro reszta. Takiego farszu własnie szukałam ponieważ wszystkie te mięsa wygotowane w rosołach jakoś mi nie smakują, to samo jest z pierogami - może masz jakiś przepis na farsz do pierogów mięsnych a może z tego by spróbować - co ty na to. Właściwie to chciałam spytać czy pieczesz z termoobiegiem. Pozdrawiam.
-
2013/03/14 08:30:38
Witam :) Cieszę się, że spróbowałaś - bardzo lubię ten farsz i daję go również do pierogów z mięsem, czasami dodając szpinaku - mrożony szpinak, taki nie w liściach, ale rozdrobniony, smażę na maśle z dodatkiem czosnku, aż wyparuje z niego cała woda i dodaję do mięsa.
Co do termoobiegu, mam bardzo stary piekarnik, który mega-mocno grzeje, więc nie używam termoobiegu, ponieważ szybko mi się spalają potrawy, lecz jeśli masz jakiś nowy piekarnik, możesz z termoobiegiem, lecz stosując mniejszą temperaturę.
Pozdrawiam!
-
Gość: Ella, 5-57-161-172.internetia.net.pl
2013/03/14 10:20:18
Dziękuję za odpowiedź - przekażę wrażenia gości, część pasztecików chcę zamrozić.
-
2013/03/15 08:21:46
Proszę koniecznie napisać jak smakowało :)
Mrozi się bez problemu, a z tego samego ciasta można zrobić paszteciki na słodko ;)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi