Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Paszteciki drożdżowe na słodko

Skoro wyszły mi paszteciki z mięsem, postanowiłam spróbować zrobić je na słodko, tak jako ciasteczka. I co? I też wyszły :) Ciasto nie jest za słodkie, ale to dobrze - słodyczą nadrabia nadzienie.

Paszteciki drożdżowe na słodko

Ciasto:
  • pół kilograma mąki pszennej
  • jedna paczuszka suszonych drożdży
  • 2 całe jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • pół kostki miękkiej margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 dodatkowe jajko roztrzepać do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
Farsz:
  • Prażone jabłka z cynamonem (w sprzedaży w słoikach w sklepie, lub do wykonania samodzielnego), dżem albo konfitury.

Ciasto wyrobić ręcznie (według mnie wyrabia się łatwiej, niż ciasto na pierogi...): zmieszać razem wszystkie składniki, na końcu powoli dodając po trochu mleko. Ciasto najlepiej wyrobić w ten sposób: usypać z mąki pagórek, w środek wbić jajka, dodać sól, drożdże, margarynę, cukier, a następnie wyrabiać jedną ręką, drugą co jakiś czas dodając mleko ;) Kwestia wprawy - jak z ciastem na pierogi, ale różnica polega na tym, że akurat to ciasto drożdżowe nie ma prawa nie wyjść ;) Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Pokroić je na paski, a następnie na kwadraty. Na każdym z nich umieścić łyżeczkę farszu, a następnie "zwinąć" razem rogi - trzeba to zrobić mocno, bo inaczej się rozwiną w czasie pieczenia (tak jak mi, niektóre...). Ciasteczka przełożyć na blachę i każde z nich posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Można także posypać je po wierzchu odrobiną cukru. Piec w temperaturze 160'C przez ok. 25 minut.

p1 p2 p3

 

niedziela, 25 października 2009, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi