Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Parówki w duszonej cebuli

Są pewne potrawy, które doskonale się pamięta z dzieciństwa - niepowtarzalne smaki i zapachy. Parówki w cebuli to jedna z takich właśnie potraw, dzięki której przed oczami staje mi zaraz duża, ciemna kuchnia, stary, obity, brązowy rondel i brat wylewający na talerz litry keczupu ;) Parówki w cebuli są tłuste, kaloryczne, niezdrowe - ale jakże pyszne!...

Parówki w duszonej cebuli

Na dwie osoby:
  • 4 parówki dowolnego rodzaju
  • 3 średnie cebule
  • ok. 20 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • ketchup

Podgrzewamy olej (ok. 5 łyżek) na głębokiej patelni lub w rondlu. Cebulę kroimy na niezbyt cienkie półksiężyce. Podsmażamy na oleju, doprawiając solą i pieprzem, aż będzie złota. Następnie podlewamy małą ilością wody, przykrywamy i dusimy jakieś 10 minut. Po tym czasie wkładamy do cebuli pokrojone w kawałki parówki, ponownie przykrywamy i dusimy ok. 10 minut.

Jeśli zostanie jakaś woda (a nie powinna, powinna wyparować cała), musimy ją wylać - w podobny sposób, jak odcedzamy ziemniaki: po prostu przykryć rondel pokrywką i mocno trzymając, żeby nie wypadły parówki ani cebula, przewrócić do góry dnem i wylać wodę.

Jeszcze raz postawić na gazie, wbić jajko i mieszać, aż się zetnie. Na samym końcu posypać startym, żółtym serem i poczekać, aż ser się rozpuści. Podawać oczywiście z ketchupem ;)

parówki w cebuli

czwartek, 29 października 2009, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi