Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Jajka w sosie chrzanowym

Ostatnio opuściłam się z pisaniem blogów, ale musicie mi wybaczyć - przeprowadzka i brak internetu robią swoje. Mam nadzieję, że teraz już będę pisać częściej.

Poniższy przepis to kolejny z "maminych". Jajka w sosie chrzanowym są stałym elementem większych i mniejszych imprez rodzinnych - imienin, odwiedzin, Wielkanocy. Mój mąż je uwielbia i od czasu do czasu muszę mu przygotować całą miskę :)

Jajka w sosie chrzanowym

  • 10 jajek
  • duży majonez
  • słoiczek chrzanu tartego
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka musztardy sarepskiej (lub innej, ostrzejszej)
  • sól, pieprz, zioła do sałatek Kamisa lub inny, "swój" zestaw

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić każde na pół. Włożyć do dużej miseczki lub innego naczynia, w którym będziemy je podawać. W osobnej misce zrobić sos: połączyć ze sobą majonez, śmietanę, musztardę, szczyptę soli, pieprz i zioła. Wymieszać. Następnie dodawać porcje chrzanu, aż sos będzie odpowieni - ja daję cały słoiczek, ponieważ lubimy ostrzejszy sos. Wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki. Po wyjęciu spróbować raz jeszcze, czy nie trzeba doprawić, zalać jajka i "poruszać" miską, żeby sos dostał się w każde wolne miejsce - nie wolno mieszać łyżką, bo jajka się rozpadną.

Tak przygotowane jajka mogą wytrzymać w lodówce nawet do 4 dni.

jajka w majonezie
sobota, 24 października 2009, efrank
Tagi: jajka chrzan

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , 80.48.201.*
2010/05/07 16:43:11
kolejny fajny przepis do wypróbowania. mam nadzieję, że się nie zawiodę a gościom będzie smakowało
-
2010/05/08 11:27:50
Koniecznie napisz, czy smakowało :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi