Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Gulasz mięsno - warzywny

Gulasz robię, kiedy wiem, że kolejnego dnia nie będę miała czasu na przygotowanie obiadu. Robię porcję na dwa dni i nie martwię się o jutro. Zwykle jemy go z pampuchami (kluskami robionymi na parze) lub kopytkami - jak dla mnie mogłyby być same kopytka z gulaszowym sosem ;)

Gulasz mięsno - warzywny

  • 0,5 kg mięsa z łopatki, szynki lub "gulaszowego"
  • dwie marchewki
  • 1 duża cebula
  • pół selera
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • ewentualnie ok. 5 suszonych grzybków lub suszonych śliwek
  • olej do smażenia, sól, pieprz, zioła: pietruszka, majeranek
  • ok. 5 ząbków czosnku
  • do zaprawy: 3 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki

Mięso opłukać i pokroić na kawałki ok. 3X3 cm. Do rondla lub dużego garnka wlać ok. 6 łyżek oleju, podsmażać na nim mięsko przez ok. 5 minut. Marchewki, pietruszkę, seler i cebulę obrać, pokroić na małe kwadraty/cząstki. Wrzucić warzywa do mięsa, zalać wszystko wodą, dodać sól, pieprz, zioła, grzybki lub śliwki i dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę, - 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Jeśli zbyt wiele wody wyparuje (powinno jej zostać do mniej-więcej połowy wysokości potrawy), należy jej dolać. Pod koniec wrzucić zmiażdżony czosnek.

Sprawdzić, czy mięsko zmiękło - powinno wprost rozpływać się w ustach. Jeśli tak, zrobić zaprawkę - w kubku wymieszać śmietanę z mąką i ok. 5 łyżkami wody tak, aby nie było grudek. Następnie wlać do kubka chochelkę sosu z mięsa i ponownie dobrze wymieszać (jeśli tego nie zrobimy, śmietana z mąką dodana do sosu zetnie się i będziemy mieć w sosie białe grudy). Po dokładnym wymieszaniu wlać zaprawę do rondla z mięsem, rozmieszać i dusić jeszcze przez ok. 5-10 minut. Doprawić do smaku.

Gulasz najlepiej smakuje z marynowanymi warzywami.

gulasz

sobota, 24 października 2009, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi