Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Zrazy z polędwiczki

Odrobinę więcej zachodu...

Zrazy z polędwiczki wieprzowej

  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • kawałek twardego, żółtego sera
  • kilka ogórków - korniszonów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • vegeta, czerwona papryka słodka (w proszku), zioła: pietruszka, bazylia

Polędwiczki wieprzowe tniemy na kawałki i rozbijamy w taki sposób, aby miały wielkość kotleta. Nacieramy je vegetą i czerwoną papryczką, a następnie na środek każdej z nich kładziemy plaster żółtego sera oraz połówkę lub ćwiartkę ogórka (zależy od tego, jakie są duże...). Zwijamy je, uważając, aby "nadzienie" nie wystawało, a następnie owijamy nicią - można użyć szpikulców, ale polędwiczki to bardzo delikatne mięsko i szybko się rwie. Układamy je w żaroodpornym naczyniu.

Gotujemy 300 ml wody. Dodajemy pół słoiczka koncentratu pomidorowego, vegetę do smaku, pietruszkę oraz bazylię.

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i wykładamy na zrazy, następnie zalewamy wszystko przygotowanym sosem pomidorowym. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180'C, na ok. 50 minut. Po połowie tego czasu polędwiczki należy obrócić.

Przed podaniem trzeba ściągnąć nici.

z2 z3

czwartek, 13 sierpnia 2009, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: jerzorek, 176.107.36.*
2012/06/05 13:46:09
Nie potrzeba zawijać nicią. Jak się mięso delikatnie posmaruje tłuszczem, nie mają prawa się rozwinąć.
-
efrank
2012/06/06 08:42:06
Dziękuję za radę :) Jak je ciasno układam, też się nie rozwijają.
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi