Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Sosy: czosnkowy, serowy i waniliowy

Odrobina sosów - aby nie trzeba było za każdym razem pisać, jak się je robi ;) Dzisiaj białe:

Sos czosnkowy: do mięs, ryb, sałatek, pit i tortilli.

  • opakowanie dużego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła: bazylia, koperek, zestaw ziół do sałatek

Wylewamy jogurt do miseczki, dodajemy majonez, szczyptę soli, odrobinę pieprzu oraz zioła. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie zużywamy według uznania ;)

Sos serowy: do krewetek, ryb, brokułów, duszonych warzyw.

  • 300 ml wody
  • 3 duże serki topione
  • 10 dag startego miękkiego, żółtego sera
  • sól, pieprz, szczypiorek, zioła: bazylia, pietruszka

Wodę zagotowujemy. Dodajemy serki topione i mieszamy, czekając, aż się rozpuszczą. Kiedy tak się stanie, dodajemy żółty ser - i ponownie rozpuszczamy. Następnie dodajemy sól i pieprz, zioła, a na samym końcu pokrojony szczypiorek.Polewamy dania ciepłym sosem, ponieważ szybko się ścina.

Zamiast samej wody używam czasami rozrobionego białego sosu z paczki, np. Knorr, Winiary.

Sos waniliowy: do pierogów na słodko i naleśników.

  • opakowanie dużego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy

Najprostszy do wykonania sos. Wszystkie składniki po prostu mieszamy razem i od razu podajemy :)

czwartek, 13 sierpnia 2009, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi