Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Sos czekoladowy

Moja babcia zawsze robiła taki sos do andrutów: przekładała nim po kolei każdy wafel, aż zużyła całą paczkę. Następnie owijała go w papier śniadaniowy, przykrywała ciężkimi książkami i zostawiała na noc, żeby nasiąkł. Kiedy nam go dawała do zjedzenia, znikał w okamgnieniu.

Sos czekoladowy - do andrutów, naleśników, racuchów, lodów.

  • 1 margaryna dobrej jakości
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki cukru (robiąc sos do andrutów należy użyć 3 szklanek cukru - sos będzie bardziej gęsty)
  • 4 łyżki kakao

Mleko wlać do średniego garnka i postawić na ogniu. Dodać margarynę i rozpuszczać ją w mleku, często mieszając. Kiedy margaryna się rozpuści, wsypać cukier i ponownie mieszać, tym razem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodać kakao i dobrze wymieszać, aż znikną wszystkie grudki, które pojawią się, gdy dodamy kakao. Pozwolić, by sos się zagotował. Polewać ciepłym, nie gorącym - można się bardzo poparzyć.

niedziela, 23 sierpnia 2009, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
2009/08/23 15:57:49
U mnie się podobnie robiło. Smak dzieciństwa :)
Z pozdrowieniami,
O.
-
2009/11/21 15:51:58
Przepis mojej mamy na taki kajmak do andrutów to - 1 litr mleka , 1 kilogram cukru gotować na wolnym ogniu , aż zacznie gęstnieć wtedy dodaje się łyżkę masła i ewentualnie kakao. Wafle najlepsze są następnego dnia,
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi