Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Racuchy z jabłkami

Nie podam tutaj dokładnej ilości składników, ponieważ racuchy - zupełnie tak jak naleśniki - robię zawsze "na oko". Mogę jedynie podpowiedzieć, że surowe ciasto na racuchy powinno być gęstsze, niż naleśnikowe: musi konsystencją przypominać... dobrej jakości 12% śmietanę :)

Racuchy z jabłkami

  • ok. 4 jabłek
  • mąka (ok. 1,5 szkl.)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • mleko (tyle, ile trzeba, aby uzyskać właściwą konsystencję)
  • do końcowego przystrojenia: ckier puder, śmietana lub składniki na sos waniliowy lub czekoladowy (do racuchów potrzebna jest połowa porcji).

Jabłka obrać, wyciąć gniazda. Pokroić na ćwiartki, a każdą z nich z kolei na talarki. Resztę składników zmiksować do uzyskania właściwej konsystencji. Jeśli nie macie sody, starym sposobem można użyć ok. 2 łyżek gazowanej wody mineralnej - efekt będzie ten sam: racuchy będą pulchne. Następnie do masy dodać jabłka i wymieszać wszystko łyżką.

Smażyć na oleju, dosyć szybko przewracając na drugą stronę - racuchy muszą być lekko brązowe. Podawać posypane cukrem pudrem, śmietaną lub sosem czekoladowym, waniliowym.

r1 r2 r3

niedziela, 23 sierpnia 2009, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi