Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z jagodami

Kolejny "babciny" przepis. Co jak co, ale pierogi to moja babcia robi najlepsze... :) Porcja "jak dla wojska", bo tylko takie robię.

Pierogi z jagodami

  • pół kilograma wrocławskiej mąki pszennej
  • 200 ml wody (lekko ciepłej)
  • kilogram czarnych jagód
  • 4 łyżki cukru

Zagniatamy ciasto: przesiewamy mąkę na blat i powoli dodajemy ciepłą wodę, systematycznie zagniatając ciasto. Ciepła woda sprawia, że będzie ono bardziej rozciągliwe. Gotowe ciasto nie może przywierać nam do rąk - musimy je  także "wyczuć", żeby nie było za twarde. Dla początkujących: powinno mieć konsystencję rozrobionej plasteliny.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, a następnie szklanką (lub specjalnym narzędziem do tego przeznaczonym - ja używam szklanki...) wykrawamy kółka. Robimy nadzienie, mieszając jagody z cukrem, układamy je na każde kółko i... zlepiamy.

W dużym garnku gotujemy wodę z czubatą łyżeczką soli. Kiedy się zagotuje, wkładamy kilka/kilkanaście pierogów (to zależy od wielkości garnka), mieszamy, aby nie przykleiły się do dna i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Gotujemy je jeszcze 5 minut i wyławiamy. Oczywiście podajemy ciepłe.

Idealny do tych pierogów jest sos waniliowy!

p1 p2

czwartek, 13 sierpnia 2009, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
2009/08/13 18:11:33
o tak, pierogi z jagodami to jest to co tygryski lubią bardzoooo :-)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi