Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Łopatka marynowana i duszona w czosnku

Wyraziste i soczyste mięsko na obiad - mój mąż je uwielbia.

Łopatka marynowana i duszona w czosnku

  • pół kg łopatki
  • 1 cebula
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • przyprawy: czerwona papryczka, vegeta, pieprz czarny, rozmaryn, pietruszka

Łopatkę oczyścić i wypłukać, pokroić na kotlety o grubości ok. 2 cm. Przełożyć do hermetycznie zamykanego naczynia, obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa, razem z pokrojoną drobniutko w kostkę cebulą, oliwą z oliwek i wszystkimi przyprawami. Natrzeć mięso, wymieszać je z czosnkiem, cebulą i przyprawami, a następnie przykryć pokrywką i zostawić na noc w lodówce.

Na drugi dzień łopatkę lekko podsmażyć z obu stron, dodać do niej pozostałą w naczyniu marynatę, podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 50 minut do 1 godziny - cały czas zaglądać do mięska i w razie potrzeby dodawać wody. Po ok. 50 minutach wody już nie dodawać - musi się wygotować i zostawić na patelni małą ilość "sosu".

Podawać z ziemniaczkami lub frytkami i świeżymi warzywami.

łopatka 1 łopatka 2

sobota, 29 sierpnia 2009, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi