Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Fasolka z marchewką i cebulką

Dawno mnie nie było i narobiłam zaległości, ale to jest, gdy ma się półrocznego synka. Na początek kolejne "rodzinne danie", które osobiście uwielbiam. Fasolka z marchewką może być dodatkiem do drugiego dania jako surówka, ale mi osobiście smakuje także jako danie główne :)

Fasolka z marchewką i cebulką

  • pół kilograma fasolki (na dwie osoby)
  • 2 marchewki
  • jedna duża cebula lub 2 małe
  • bułka tarta
  • pół margaryny
  • sól

Cebulę obieramy, przekrajamy i kroimy cieniutko w półksiężyce. Przekładamy do miseczki, posypujemy solą (ok. pół łyżeczki) i ugniatamy w dłoni, żeby puściła sok. Zostawiamy.

Fasolkę myjemy, odkrajamy końcówki, wrzucami do garnka. Obieramy marchewkę, kroimy ją w talarki i wrzucamy do marchewki. Zalewamy fasolkę z marchewką wodą, wsypujemy pół łyżeczki soli i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie na patelni topimy margarynę. Kiedy już się roztopi, wsypujemy do niej bułki tartej - tak "na oko", żeby bułka była w stanie płynnym. Gdybyśmy wrzucili jej za dużo, wystarczy dodać jeszcze margaryny. Podsmażamy bułkę, aż będzie brązowa - trzeba ją często mieszać, bo lubi się przypalać i "kipieć".

Kiedy warzywa się ugotują, odlewamy wodę z garnka, lecz nie wyciągamy fasolki i marchewki. Dodajemy do nich cebulę, mieszamy i przykrywamy na powrót przykrywką na jakieś 3-5 minut, żeby cebula się zaparzyła. Następnie odkrywamy, jeszcze raz mieszamy, przekładamy na talerz i polewamy tartą bułką. Proste, tanie, szybkie i smaczne ;)

fasolka

czwartek, 13 sierpnia 2009, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi