Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Makaron z krewetkami

Czasami chce się zjeść coś nietypowego. Wtedy zazwyczaj szperam w zamrażarce w poszukiwaniu czegoś, co kupiłam dawno temu i o czym zdążyłam już zapomnieć ;) A że "na stanie" mam zawsze mnóstwo mrożonych warzyw i mięska, zazwyczaj nie ma problemu ze spełnieniem nietypowych zachcianek. Plusem jest także to, że potrawy z mrożonek robi się niesamowicie szybko...

Makaron z krewetkami w sosie serowym

  • 1 opakowanie makaronu (tutaj miałam akurat ryżowy)
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich
  • 1 opakowanie mrożonych krewetek (małych)
  • 1 opakowanie sosu serowego z brokułami Winiary LUB: 1 sos biały Winiary, 3 topione serki o ulubionym smaku oraz kawałek żółtego sera.
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Wszystkie składniki: makaron, warzywa i krewetki robimy według opisów na opakowaniu (ja warzywa robię duszone, krewetki smażę). Krewetki warto zrobić jako ostatnie - zimne są naprawdę niedobre. Jeśli mamy sos serowy Winiar, robimy go także według przepisu. Natomiast jeśli mamy biały sos i serki, robimy następująco: robimy biały sos, używając mniejszej ilości wody, niż zalecana, a następnie, gdy sos się już zagotuje, wkładamy do niego topione serki i mieszamy (ciągle gotując!), aż się rozpuszczą - może to trochę potrwać. Następnie scieramy żółty ser na tarce z grubymi oczkami i dodajemy do gotującego się sosu serowego, ponownie mieszając, aż do rozpuszczenia. Doprawiamy według uznania - ja sypię dosyć dużo bazylii.

Łączymy składniki potrawy, polewamy sosem. Podajemy na ciepło - sos serowy dosyć szybko się ścina, gdy chłodnieje.

makaron z krewetkami

wtorek, 21 lipca 2009, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi